Elutasították a vád tanúját Hágában

Vágólapra másolva!
A hágai ügyészség indítványozta, hogy tanúként hallgassák meg munkatársukat. A bíró helyt adott Milosevic vádlott kifogásának, és úgy döntött, Curtis csak az ügyészség vádjait imételhetné meg. Milosevic amiatt is tiltakozott, hogy felesége nem kapott holland vízumot.
Vágólapra másolva!

A hágai bírák Slobodan Milosevic vádlott kifogásának helyt adva elutasították a vád egyik tanújának meghallgatását. Az ügyészség Kevin Curtist szerette volna beidézni, aki annak idején a törvényszék vizsgálócsoportját vezette Koszovóban, és azt várták tőle, hogy összefoglalva ismertesse a koszovói konfliktus áldozataitól szerzett tanúvallomásokat.

Milosevic ezt kifogásolva kifakadt: ha így megy tovább, a végén Carla Del Ponte hágai főügyész sofőrjét és fodrászát is meghallgatják. A tárgyalást vezető bíró úgy döntött, hogy Curtis csak az ügyészség vádjait ismételné meg, így eltekintett a meghallgatásától.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket törvényszék népirtás, háborús- és emberiség elleni bűnökkel vádolja a volt jugoszláv elnököt. Három vádirat készült: a horvátországi, boszniai és koszovói háborúk miatt. A törvényszék a három ügyet összevontan tárgyalja, és a múlt héten kezdődött eljáráson először a koszovói vádpontokkal foglalkoznak.

Az ügyészek képesek bemutatni a törvényszéknek: számos vérengzés és atrocitás történt a három konfliktusban, ám a kihívást annak bizonyítása jelenti, hogy Milosevic személyesen rendelte el ezeket; tudott róluk, de nem állítatta le őket, vagy legalábbis megtörténtük után tudomást szerzett az atrocitásokról, de nem büntette meg az elkövetőket.

Az ügyészek azt szeretnék igazolni, hogy Milosevic állt a parancsnoki lánc élén. Koszovó Jugoszlávia nemzetközileg elismert határain belül fekszik, és a koszovói válság alatt Milosevic - jugoszláv államfőként - a jugoszláv fegyveres erők főparancsnoka volt.

Bosznia és Horvátország ezzel szemben újonnan függetlenné vált államok voltak, amelyekben az akkor szerb elnöki tisztséget betöltő Milosevic a - saját kormányokat és hadsereget létrehozó - helyi szerb közösségekkel együttműködve lépett fel.

Nem utazhatott Mira Markovic

Milosevic kifogásolta, hogy a holland hatóságok nem adtak beutazó vízumot a feleségének, Mira Markovicnak. A vádlott ezt visszaélésként értékelte, és a törvényszék közbenjárását kérte. A holland külügyminisztérium megerősítette, hogy elutasította a vízumkérelmet, és arra hivatkozott, kevés idő állt rendelkezésre a szükséges biztonsági intézkedések foganatosítására.