Merénylet a megnyíló Mont Blanc alagútnál

Vágólapra másolva!
Merénylet zavarta meg a Mont Blanc alagút megnyitását szombat délelőtt. Három évvel a 39 halálos áldozatot követelő tragikus tűzvész után nyílt meg újra az alagút. Az átjáró átadása előtt ismeretlenek egy odaveztő úton felrobbantottak egy kamiont.
Vágólapra másolva!

Szombat déltől újra használhatják személyautók az Olaszországot Franciaországgal összekötő Mont Blanc alagutat. Az alagútban 1999-ben egy teherautó összeütközött egy személygépkocsival. A karambolt hatalmas tűzvészt és füstöt okozott, 39-en életüket vesztették a katasztrófában. Az alagút felújítása mostanáig tartott, rengeteg biztonsági szerkezetet építettek belé, több mint száz tűzvédelmi eszközzel szerelték fel az átjárót.

Az alagút megnyitása előtt néhány órával ismeretlenek felrobbantottak egy teherautót a közelben. Egyelőre senki sem vállalta a merényletet, amiben senki sem sérült meg. Elképzelhető, hogy a robbantás összefüggésben van a környéken élők tiltakozásával: a határmenti településen lakók attól tartanak, hogy a hatalmas forgalom visszatér az alagút környékére, és a környezetszennyezés tönkreteszi életüket. Elsősorban a kamionforgalom kitiltását szeretnék elérni az arrafelé élők. Érvelésüket azzal erősítik, hogy az 1999-es balesetet is egy kamion okozta.

Az alagutat egyelőre nem használhatják kamionok, mától csak személyautók mehetnek át rajta. Az olasz és francia kormány azonban március közepétől a teherforgalom előtt is megnyitná az utat, ha a szakértők elégedettek lesznek az alagút műszaki állapotával a következő hetekben.