Nem mond le az orosz alsóház elnöke

Vágólapra másolva!
Még nem dőlt el az orosz alsóház elnökének sorsa. Szeleznyovot pártja, a kommunisták frakciója elmozdítaná, de a házelnök egyelőre nem tesz eleget a felszólításnak. A kommunistáktól a Kreml-párti erők elvették a bizottsági elnöki posztok többségét, és ezután dönttött úgy Zjuganov, hogy minden tisztséget visszaadnak. Szeleznyovnak felkínálhatják a frakcióvezetői posztot is, mert a felmérések szerint népszerűbbé tehetné a kommunista pártot.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy nem marad helyén Gennagyij Szeleznyov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma kommunista elnöke. Egyelőre ellentmondó találgatásokat hallani Szeleznyov lehetséges sorsáról: állítólag átveheti pártja frakcióvezetői tisztét, esetleg új képviselőcsoportot hozhat létre, vagy éppenséggel a formálódó orosz-fehérorosz államszövetség keretében kaphat megbízatást.

Szeleznyovot a múlt héten szólította fel lemondásra pártja elnöke, Gennagyij Zjuganov. Korábban a Kreml-párti többség a meglevő tíz bizottsági elnöki posztból nyolcat elvett a kommunistáktól, Zjuganovék pedig tiltakozásul visszaadták valamennyi parlamenti tisztségüket. A Kremllel egyébként jó kapcsolatokat ápoló házelnök azonban - úgy tűnik - egyelőre nem akar lemondani.

Szeleznyovot Vlagyimir Putyin, Oroszország elnök is arra kérte, hogy maradjon a helyén.

A kommunista párt parlamenti frakcióvezetése megerősítette a Pravda.ru - a kommunista napilap internetes kiadása - értesülését, hogy lemondásáért cserébe Szeleznyov átvehetné Zjuganov helyét a frakcióvezetői poszton.

Közvélemény-kutatások szerint a Zjuganovnál mérsékeltebb Szeleznyov frakcióvezetőként növelhetné a kommunista párt népszerűségét.

Más hírek szerint nem zárható ki, hogy a házelnök 30-40 fős saját frakciót hoz létre független képviselőkből. Az Eho Moszkvi rádió pedig olyan forgatókönyvről számolt be, amely szerint Szeleznyov az orosz-fehérorosz államszövetség elnöke, vagy miniszterelnöke is lehet. Ezekkel az inkább protokolláris posztokkal korábban Borisz Jelcin, az első orosz elnök nevét hozta összefüggésbe a média, de a 71 esztendős Jelcin és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök rossz viszonya megkérdőjelezi ezt a lehetőséget. Szeleznyov ezzel szemben kitűnő kapcsolatot tart fenn a minszki vezetővel. Az államszövetség államtitkársága légből kapottnak nevezte a házelnök felkérését.

A sajtóban "antikommunista puccsnak" nevezett eseménysort éppen Szeleznyov személye robbantotta ki a múlt héten. A házelnök egy ad hoc bizalmi szavazáson maradt alul, majd a Kreml-párti frakciók úgy döntöttek, hogy Szeleznyov a helyén maradhat, felülvizsgálják viszont a kommunistákkal 2000-ben megkötött és a számukra még nem egyértelmű viszonyokat tükröző paktumot a parlamenti tisztségek felosztásáról. A Kreml-pártiak kikényszerítették Nyikolaj Troskin, a duma apparátusa vezetőjének lemondását is. A vádak szerint a Szeleznyov bizalmasának számító tisztségviselő elsősorban a kommunista pártot támogatta az irányítása alatt álló forrásokból.

A második legnagyobb Kreml-párti frakció, a Haza - Egész Oroszország kedden kizárta soraiból Alekszandr Fedulovot, aki a kommunista párt betiltására nyújtott be javaslatot a múlt héten. A honatya kitartott véleménye mellett annak ellenére, hogy pártja antidemokratikusnak minősítette azt. Fedulov azzal érvelt, hogy nem adminisztratív betiltásra, hanem bírósági eljárásra gondolt, szerinte ugyanis a kommunista párt megsérti a párttörvényt: szociális és nemzetiségi feszültségkeltéssel törekszik a hatalom megszerzésére.