Afganisztán maradhat a legnagyobb ópiumtermelő

Vágólapra másolva!
A háború nem fékezte meg a kábítószergyártást Afganisztánban. Az ENSZ jelentése szerint az ópiumtermelés valamelyest visszaesett, de az ázsiai ország továbbra is őrizheti első helyét a világ legnagyobb ópium- és herointermelői között.
Vágólapra másolva!

Várhatóan háromezer tonna ópiumot termelnek 2002. végéig Afganisztánban - áll egy ENSZ-jelentésben, melyet vasárnap ismertetett a nemzetközi szervezet szóvivője a tádzsik fővárosban. A várható termés jóval kevesebb, mint az elmúlt években volt, a visszaesés a háborús helyzetnek köszönhető - mondta Antonella Deledda. 1999-ben, 4600 tonna ópium termett az országban, ez az eddigi rekord. Afganisztán 2000 nyaráig a világ legnagyobb ópium- és herointermelő országa volt.

A hivatalban lévő afgán kormány azt állítja, hogy komoly erőfeszítéseket tesz a mákföldek felszámolására. A máktermelés azonban a lakosság igen jelentős részének megélhetését biztosítja, ezért a kormány intézkedései komoly ellenállásba ütköznek. A földművesek azt mondják: a kormány keveset ajánl cserébe azért, hogy a jól jövedelmező mák helyett inkább mást termeljenek.

A drogot a szomszédos Tádzsikisztánon keresztül Oroszországba és Európába szállítják. 2002. január 1. óta a tádzsik hatóságok és az orosz vámosok 1500 tonna kábítószert foglaltak le, és letartóztattak 500 csempészt.

Korábban:

Újra virágoznak az afgán mákföldek

Ópiumból származik a tálibok pénze