Az évtized tűzvésze tombol Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Az évtized legpusztítóbb tűzvésze tombol Dél-Kaliforniában. Eddig 14 ember halálát okozták a lángok, melyek legalább 110 ezer hektárnyi területet felperzseltek és elpusztítottak 600 otthont. A tüzek további 30 ezer otthont és az áramellátást is veszélyeztetik. A károk dollármilliókban mérhetők.
Vágólapra másolva!

Legalább tíz különböző helyen pusztítja Dél-Kaliforniát erdő és bozóttűz. Vasárnap estig több mint 110 000 hektárnyi terület és legalább 600 otthon vált a lángok martalékává. A 14 halálos áldozat közül hárman szombaton vesztették életüket San Bernardinóban, 11-en pedig vasárnap San Diego megyében, közük egy házaspár, aki autójában próbált menekülni a lángok elől. Az említett megyéken kívül tüzek égnek még Los Angeles és Ventura megyékben is - jelentette a CNN.

A nagy számban kivonult tűzoltók munkáját heves szél nehezíti, a légmozgások miatt egyes helyeken 70 méteres magasságba csapnak a lángok. Az átlagosan 30-50 kilométer per órás sebességgel fújó szél a meteorológusok szerint várhatóan keddig kitart. A tűzvész egyes helyeken óránként négy kilométeres sebességgel halad.

Eddig két tüzet sikerült ötven százalékában megfékezni, San Diego és Ventura megyékben. A hatóságok szerint több helyen szándékos gyújtogatás történt. A 2500 tűzoltó közül több tucat szenvedett kisebb égési sérüléseket és füstmérgezést.

Tízezrek menekülnek a lángok elől

A BBC szerint az egy hete tartó tüzek miatt több tízezer ember volt kénytelen elhagynia otthonát. Egész településeket kellett kiüríteni, és elhalasztottak számos sporteseményt is. A térségben legalább 30 ezer otthont veszélyeztetnek a lángok, és ráadásul több kiürített helyen fosztogatásokról érkeztek jelentések. A levegő minőségét horrorisztikusnak minősítették a helyi hatóságok, figyelmeztetve a lakosságot, hogy minél kevesebb időt töltsön a szabadban.

Ventura megyében a lángok már alig pár száz méterre megközelítették a Ronald Reagan Elnöki Könyvtár és Múzeum épületét, mire sikerült őket megfékezni. San Bernardinóban a helyiek által csak Grand Prix-nek nevezett tűz 21 000 hektárnyi területet és 60 otthont, míg az "Öreg tűz" 10 000 hektárt és 300 otthont perzselt fel. Sokaknak alig negyedórájuk maradt a menekülésre.

Veszélyben az áramszolgáltatás

A tüzek elérték San Diego városának külterületeit, és átcsaptak a határ mexikói oldalára is. Az 1,2 milliós város több kerületét kiürítették.

A hatóságok több autósztrádát lezártak, a lángok az elektromos hálózatot is veszélyeztetik. Az eddig okozott kár dollármilliókban mérhető. Gray Davis kaliforniai kormányzó szertint tíz éve nem volt példa ilyen tűzvészre. A kormányzó rendkívüli állapotot vezetett be több érintett megyében.