Vezető iraki ellenállót fogtak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak elfogták a Huszein-rezsim különleges erőinek egyik volt főtisztjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy a vezetése alatt álló milícia több, koalíciós katonák elleni támadást is végrehajtott. Korábban amerikai egységek feltűnő hadműveleteket hajtottak végre Tikrít környékén tüzérséggel és páncélosokkal, valamint Bagdadban is akciókat indítottak a fegyveres ellenállókkal szemben. A fővárosban - feltehetően az akció miatt - megszakadt az áramellátás.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Amerikaiak járőröznek Tikrítben

Katonai erődemonstrációt rendezett hétfőre virradóra az amerikai hadsereg az iraki Tikrít város környékén. Az amerikai alakulatok tüzérséget vetettek be, páncélosok vonultak fel, a levegőben helikopterek köröztek. Az amerikai hadsereg illetékesei megerősítették: az akció kimondott célja az volt, hogy Szaddám Huszein szülővárosának lakosait figyelmeztessék az amerikai katonai erőre. A várost az Irakot megszálló szövetségesekkel szembeni ellenállás egyik fellegvárának tartják.

Az Irakban állomásozó amerikai katonák - a háború végének bejelentése óta első alkalommal - műholdas célravezérlésű taktikai rakétákat vetettek be az ország északi részén fekvő Kirkut város környékén. Műhold vezérlésű bombákat már a múlt héten bevetett az amerikai légierő: akkor egy háromszintes épületet semmisítettek meg a szíriai határ közelében lévő Huszajba városában.

A csehek megszüntetnék iraki kórházukat/nagyvilag/20031117acsehek.htmlSzaddám szerint zsákutcába kerültek a megszállók/nagyvilag/20031116szaddam.htmlLakóházra zuhant egy amerikai helikopter Irakban/nagyvilag/20031115lezuhat.html

Bagdad nagy része áram nélkül maradt a hétfőre virradó éjszakán. Ennek oka egyelőre ismeretlen, de összefügghet azzal, hogy közvetlenül az áramkimaradás kezdete előtt nagy erejű robbanások voltak az iraki fővárosban. Amerikai katonai források nem zárták ki, hogy mindez kapcsolatban van a Vaskalapács fedőnevű hadművelettel, amelyet az Irakban állomásozó amerikai erők és a velük szövetséges csapatok a fegyveres iraki ellenállókkal szemben folytatnak.

Vezető iraki ellenállót fogtak az amerikaiak

Amerikai katonák elfogták egy olyan iraki milícia vezérét, amely támadásokat hajtott végre az amerikai erők ellen a szunnita háromszögnek nevezett vidéken, Bagdad környékén.

Az amerikai szárazföldi hadsereg hétfői közleménye szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök uralma alatt Katim Mohamad Farisz a különleges erők egyik tisztje volt, majd pedig egy milícia vezetője. A milícia feltehetőleg több robbantásos merényletet és rajtaütést hajtott végre a koalíciós erők ellen. Fariszt Habbaníja városában fogták el szombaton.

A gerillavezér közel állt Hamisz Szirhan al-Muhammadhoz, aki a legkeresettebb iraki szökevények 55 fős amerikai listáján az 54. helyet foglalja el. Az 55 közül 40-et már megöltek vagy elfogtak.