Nem volt sikeres az orosz "impeachment"

Az orosz törvényhozás alsóházában szombaton megbukott a Borisz Jelcin orosz elnök elleni vádemelési eljárás.


Fotó: Reuters
A duma a szükséges, kétharmados többséget, vagyis 300 szavazatot az öt vádpont egyikében sem tudta összegyűjteni a szombati, névre szóló szavazáson.
Így a szombaton lezárult az orosz "impeachment", újabb kudarcot hozott a baloldalnak, amelynek képviselői valószínűleg nem lesznek kormánytagok már az új kabinetben. A figyelem most az új kabinet összetételére irányul, arra, hogy Szergej Sztyepasin miniszterelnöki jelölését szerdán vajon megszavazza-e a duma.
Ha háromszor visszautasítja Jelcin jelöltjét, az alkotmány előírásai szerint az államfőnek fel kell oszlatni az alsóházat. A jobboldal kész támogatni, vagy szükség szerint akár elutasítani Sztyepasin személyét. Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt vezetője kertelés nélkül kimondta, hogy Jelcin akaratának megfelelően szavaznak: ha valóban kormányfőnek akarja Szytepasint, akkor igent mondanak, ha viszont az elnök a duma feloszlatására játszik és a baloldalra akar csapást mérni, akkor nemmel szavaznak.
A baloldali többség képviselői elég furcsa helyzetbe kerültek. Sztyepasint megszavazták volna, ha beindul az elnök elleni vádemelés, most viszont sarokba szorítva kell politizálniuk, és Jelcin jelöltjének elfogadása meghunyászkodásukat jelentené a választók szemében.
Sztyepasin elutasításával saját csapdájukba esnének, mert Jelcin másodszorra Nyikolaj Akszjonyenko első miniszterelnök-helyettest jelölheti kormányfőnek, aki Borisz Berezovszkij ipar- és sajtómágnás emberének számít, s méginkább elfogadhatatlan a baloldalnak.
A demokraták és a liberálisok úgy értékelték, hogy a vádemelés kudarca után minden marad a régiben, valójában nem történt semmi rendkívüli.

(MTI)

Korábban:

(1999. május 14)