Arafat arab összefogást sürget

A palesztin autonómia vezetője, Jasszer Arafat egységes arab frontot hozna létre, melynek célja a békefolyamat mihamarabbi folytatása. Ennek érdekében szombaton Kairóba utazott, ahol tárgyalt az egyiptomi elnökkel. Hoszni Mubarak élesen bírálta Ehud Barak kijelentéseit, amelyekben az izraeli kormányfő kizárta a területi engedményeket - például Jeruzsálem esetében.

Jasszer Arafat palesztin elnök vasárnap Kairóban kijelentette: minden lehetséges erőfeszítésre kész, hogy előbbre vigye a békefolyamatot Izraellel. A palesztin vezető ezt azután jelentette ki, hogy tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.
A két politikus felszólította az újonnan megválasztott izraeli kormányfőt, Ehud Barakot a békefolyamat újraindítására. Az egyiptomi elnök kijelentette: az új izraeli kormánynak az egyenlőség alapján kell tárgyalnia az arabokkal, nem pedig a katonai fölény tudatában, azzal a céllal, hogy kész helyzetet teremtsen.
Mubarak egyúttal bírálta Ehud Barak kijelentéseit, amelyekben az izraeli kormányfő kizárta a területi engedményeket - például Jeruzsálem esetében. Barak ezzel kapcsolatban máris kijelentette, hogy "egységes marad izraeli fennhatóság alatt".
Arafat Gázába való vasárnapi visszaérkezésekor "bűnténynek" minősítette az izraeli telepesítési politikát. Arafat a sajtó képviselői előtt ezzel arra, az utóbbi hónapokban ismételten felújult folyamatra célzott, amelynek keretében Ciszjordániában a kormány jóváhagyásával mintegy húsz újabb zsidó telepet hoztak létre.

A palesztinok elvárják Izraeltől a kapcsolatok mihamarabbi felvételét valamennyi téren, beleértve egy Arafat-Barak találkozót is, valamint a titkos párbeszédet a két vezető között, a visszatérést a korábbi „intim" viszonyokhoz, amelyek Jichak Rabin és a palesztin vezető között léteztek. „Fontos, hogy a két vezető és a két nép kölcsönös bizalma visszatérjen, ez mindkét oldal érdeke" - jelentette ki egy magas rangú palesztin tisztségviselő. Hozzátette: „Van kivel beszélni Barak köréből. Tudjuk, verekedni fogunk velük, vitatkozni, nehezek lesznek a tárgyalások - de beszélünk".

Az amerikai kormány várhatóan nyomást fog gyakorolni Izraelre a Wye Plantationben kötött egyezmény fél éven belüli megvalósítása érdekében, beleértve a második és a harmadik lépésben történő izraeli területátadást. Az amerikaiak már el is készítették a békefolyamat menetrendjét. Eszerint másfél hónapja van az új izraeli kormánynak a felkészülésre és a megszilárdulásra. Másfél hónap múlva kezdenék meg aktív tevékenységüket az amerikai közvetítők a térségben a két fél között a Wye-egyezmény megvalósításának céljából. A harmadik lényegi lépés a palesztin-amerikai-izraeli hármas csúcstalákozó az év vége felé, amelyen megkezdődnének a végső tárgyalások.

(MTI)

Ajánló: