Schuster vezet a szlovák államfőválasztáson

Az urnazárást követő percekben közzétett első, nem hivatalos, helyszíni felmérések alapján készült adatok szerint a szlovákiai államfőválasztás második, döntő szombati fordulójában Rudolf Schuster, a négypárti koalíció közös jelöltje vezet. Schuster az MVK ügynökség adatai szerint a szavazatok 53,4 százalékával az első, mögötte 46,6 százalékkal Vladimír Meciar, a HZS jelöltje a második. Szlovákia négymilliónál több választópolgára szombat este tíz óráig dönthette el , hogy a kövekező öt évben Rudolf Shuster vagy Vladimír Meciar legyen-e a köztársaság elnöke.

Szlovákiában most történt meg először, hogy az államfőt nem a parlament, hanem közvetlenül a nép választotta. Két hete, a kétfordulós erőpróba első fordulójában kilenc jelölt indult. Közülük ketten jutottak be a szombaton zajló második fordulóba: Rudolf Schuster,

Schuster

Fotó: Reuters
a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje és a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke, Vladimír Meciar. A szombaton zajló második fordulóban csak ők ketten mérték össze az erejüket.

(MTI)