A vihar verte Párizsban még 50 ezer lakás van áram nélkül

A Párizs felett vasárnap átvonult vihar után egy nappal még 50 ezer fővárosi lakás és megannyi üzlet, bolt van áram nélkül. A gondokat egyelőre a helyi elektromos művek, az EDF sem tudta megoldani.

A villámcsapások és az özönvízszerű eső főleg a Montmartre környékén, de több más kerületben is használhatatlanná tették a transzformátorokat és a vezetékek jelentős részét. Legalább 120 ezer lakás, több ezernyi üzlet áramellátása megszakadt. Az üzemzavarok egy részét hétfőre sikerült kiküszöbölni. A károk jelentősek, felmérésük jelenleg is folyik.
A vasárnap 11 óra tájban váratlanul Párizsra tört "afrikai vihar" éjszakai sötétségbe borította a francia fővárost, s fél óra alatt hatalmas mennyiségű eső esett le. A víz számos helyen elárasztotta az alagutakat, az autós körgyűrű tucatnyi kapuját, akárcsak a metróállomásokat és pincék százait. A 120 kilométer feletti széllökések miatt az északi külvárosban, Saint Denis-ben feldőlt egy daru, szétrombolt két épületet, majd rázuhant egy gépkocsira, amelyben egy gyermek meghalt. A Bois de Boulogne-ban egy kerékpáros ugyancsak halálos sérülést szenvedett, amikor rázuhant egy, a vihar által kidöntött fa. A lesodort tetőktől, kidőlt fáktól, oszlopoktól tucatnyian szenvedtek komoly sérüléseket a francia fővárosban, valamennyiüket kórházban ápolják. A tűzoltókat, mentőket több ezer esethez riasztották, ez bő hússzorosa egy átlagos napnak.

Ajánló:

Egy nap Párizsban.