Moszkva nem támogatja Irán atomfegyverkezési programját

A norvég fővárosban folyó közel-keleti csúcson részt vevő orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin, munkareggeli keretében megbeszélést folytatott izraeli kollégájával, Ehud Barakkal. Ezen az orosz politikus kifejtette: Oroszországnak nem érdeke, hogy bővüljön a nukleáris hatalmak "klubja".

Az izraeli kormányfő a találkozón aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Irán atomfegyverekhez próbál hozzájutni. Barak arra kérte Putyint, hogy Moszkva akadályozza meg ezeket a teheráni törekvéseket.

Az orosz kormányfő sajtóértekezletén utalt rá, hogy Irán Oroszország közvetlen közelében fekszik, és kiemelte: Moszkva, miként eddig is, ezután is teljesíti a nukleáris technológia át nem adásával kapcsolatos kötelezettségeit.

Putyin emlékeztetett arra is, hogy Izrael lakosságának húsz százaléka Oroszországból, illetve az egykori Szovjetunióból vándorolt ki. Moszkvának tehát nem célja, hogy olyan kül- és védelmi politikát folytasson, amely nyugtalanítja Izraelt.

Az oslói városházán délelőtt tizenegy órakor vette kezdetét a négy éve meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin emlékére rendezett hivatalos ünnepség. A ceremónián részt vett V. Harald norvég király és felesége, valamint Rabin özvegye és Simon Peresz volt izraeli kormányfő is.

Bill Clinton amerikai elnök kedd délután találkozik Vlagyimir Putyinnal, akivel a csecsenföldi helyzetet tekintik át. A csúcstalálkozó záróeseménye a délután kezdődő Clinton-Barak-Arafat háromoldalú megbeszélés lesz.


(MTI)

Ajánló:

A néhai izraeli miniszterelnök rövid életrajza. (angolul)

Korábban:

(1999.11.01.)