Ismét túszok szabadultak az eltérített afgán gépről

Az afgán légitársaság Boeing 727-es típusú gépének eltérítői öt személyt engedtek el hétfőn délután. A gépeltérítők követeléseiről eddig nem szivárgott ki semmi. Szemtanúk és a már korábban kiszabadult túszok szerint a nyolc fegyveres még 160 személyt tart fogságban.

Mint ismeretes, légikalózok térítették el az Ariana afgán légitársaság egyik Boeing 727-es gépét. A gép üzemanyag-felvétel miatt leszállt az üzbegisztáni Taskentban, a kazahsztáni Aktyubinszkban és Moszkvában. Az orosz fővárosban 10 túszt engedtek szabadon, előzőleg pedig 13-at. A gép Moszkvából felszállva a London melletti Stansted repülőterén landolt hétfő hajnalban.

Szabaduló túszok

Fotó: Ian Waldie
"A tárgyalások igen kritikus szakaszában vagyunk" - közölte John Broughton, az essexi rendőrség helyettes vezetője. Az öt túsz - két férfi, egy nő és két gyermek - elengedésével 160 személy maradt a Londontól 80 kilométerre északra lévő Stansted repülőterére irányított gép fedélzetén.

John Broughton egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a túszügy megoldása időt kíván, mivel a brit rendőrség kizárólag békés és kockázat nélküli megoldáson dolgozik. Az AFP hírügynökség helyszíni jelentése szerint ennek ellenére a gép közelében lévő egységekben jelen vannak a brit különleges erők, az SAS tagjai, akik részt vehetnek a gép elleni esetleges akcióban. Ezt egy névtelenségéhez ragaszkodó rendőri forrás fedte fel.

Az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok azt állítják, hogy az akció kapcsolatban áll az Ahmed Sah Maszud vezette afgán ellenzékkel, az utóbbiak viszont tagadják ezt.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményben tudatta: azért egyeztek bele az afgán gép üzemanyaggal való feltöltésébe és továbbengedésébe a moszkvai repülőtérről, mert aggódtak a fedélzeten lévő utasok sorsa miatt. A döntés a nemzetközi megállapodásoknak megfelelően történt, és cserébe tíz utast elengedtek a géprablók - mutatott rá a moszkvai közlemény.
Korábban ugyanis a brit közlekedési minisztérium meglepetésének adott hangot, amiért a gép engedélyt kapott a felszállásra Moszkvából.

Korábban az a hír kelt szárnyra, hogy a géprablók állítólag egy ellenzéki politikus szabadon bocsátását akarják elérni.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.07.)