Clinton egy évvel meghosszabbította az Irán elleni szankciókat

Bill Clinton amerikai elnök hétfőn rendeleti úton újabb egy évvel meghosszabbította az Iránnal való olajipari együttműködési tilalom hatályát. Irán elítéli a szankciók meghosszabbítását.

Az elnöki rendelet indoklása szerint Teherán továbbra is támogatja a terrorizmust, és folytatja a közel-keleti békefolyamat aláásását célzó tevékenységét, illetve erőfeszítéseket tesz a tömegpusztító fegyverkapacitás és a megfelelő hordozó eszközök megteremtésére.

A tilalom 1995 óta van érvényben, és azt tiltja amerikai állampolgároknak, hogy szerződéseket kössenek az iráni szénhidrogén-készletek kiaknázásának finanszírozása, irányítása és felügyelete céljából. A nem olajipari iráni termékek amerikai importját már jóval korábban, a teheráni amerikai nagykövetség 1979-es elfoglalása után tilalom alá helyezték.

Amerikai sajtóértesülések szerint a Clinton-kormányzat valamilyen részleges enyhítést tervez a szankciós intézkedésekkel kapcsolatban, mert bátorító jelzést kíván adni a reformerőknek, amelyek jelentős sikert értek el a közelmúltban tartott iráni parlamenti választásokon. Az enyhítés azonban csak az iráni eredetű szőnyeg-, kaviár- és pisztáciaimport újraengedélyezésére terjedne ki.

Az iráni állami rádió kedden "ellenséges megnyilvánulásnak" minősítette a szankció meghosszabbítását. Az iráni rádió munkatársai szerint az olajipari együttműködési tilalom hatályának meghosszabbításával az Egyesült Államok válságot és bizonytalanságot akar gerjeszteni Iránban.

(MTI)