A holland rendőrség két újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a két hónappal ezelőtti petárdaraktár-robbanás kapcsán. A német határ közelében fekvő Enschede iparváros területén május 13-án robbant fel a Fireworks cég lerakata, 18 ember halálát okozva.

Három személyt azóta is keresnek, a sebesültek száma több mint ezerre rúgott, a kár nagysága dollárban kifejezve is százmilliós. A robbanás okait még mindig vizsgálják, de nem sokkal a katasztrófát követően őrizetbe vették a cég két igazgatóját, Wilhelm Patert és Ruud Bakkert. A cégnél ugyanakkor a korábbi ellenőrzések során mindent rendben találtak, és megfeleltek az előírásoknak a vállalat engedélyei is. Az említett két letartóztatást követte az a két másik, amelyet pénteken jelentettek be a területileg illetékes igazságügyi székhelyen, Almelóban.

A most őrizetbe vett személyek egyike a cég egy 33 éves vezető alkalmazottja. Azzal vádolják, hogy magánszemélyeknek is árusított olyan tüzijáték-tartozékokat, amelyeket elvileg kizárólag szakvállalatoknak adhatott volna el. A másik gyanúsított egy 24 éves férfi, akinek a lakásán szintén csak szakvállalatoknak szánt petárdákat találtak.

(MTI)

Korábban:

(2000. május 21.)