Egy palesztin fiatal meghalt vasárnap az izraeli katonák lövedékeitől. A tizenhat éves palesztin fiút egy gázai menekülttábor közelében érte a halálos fejlövés. Ezzel 178-ra emelkedett a szeptember 28-a óta tartó izraeli-palesztin összecsapások áldozatainak száma. Ugyancsak vasárnap Betlehem közelében több palesztint is megsebesítettek izraeli katonák.

Az újabb halálos áldozat és a több sebesült ellenére az izraeli hadsereg szóvivője azt állította, hogy vasárnap egyetlen izraeli katona sem nyitott tüzet éles lövedékkel. A szóvivő szerint az incidenst megelőzően palesztinok kövekkel és gyújtóbombákkal dobálták az izraeli katonákat, akik válaszul gumilövedékeket lőttek ki rájuk. Izraeli katonák vasárnap a libanoni-izraeli határon tüntetőkre is tüzet nyitottak, de a Fatima kapujának nevezett helyen senki sem sérült meg.

Az izraeliek és a palesztinok közötti békefolyamat előmozdítása érdekében Jasszer Arafat palesztin vezető csütörtökön Washingtonba utazik - közölte a palesztin vezető tanácsadója, Nabil Abu Rdaina. Kijelentette: Arafat és meghívója, Bill Clinton amerikai elnök a békefolyamattal és a folytatódó izraeli támadásokkal kapcsolatos kérdéseket vitatja meg. Barak itraeli miniszterelnök szombaton közölte, hogy amennyiben Arafat hajlandó elutazni az Egyesült Államokba, akkor ő is megteszi ezt.

(MTI)