Az iraki parlament azzal a felhívással fordult hétfőn az arab országokhoz, hogy adjanak hangot haragjuknak, amikor Colin Powell február 24-26-a között közel-keleti körutat tesz. Az amerikai külügyminiszter Egyiptomba, Szaúd-Arábiába, Izraelbe, a palesztin területekre, Jordániába, Szíriába és Kuvaitba látogat el.

A felhívást Szaadun Hammadi parlamenti elnök küldte el az arab országok törvényhozásaihoz, és levelében azt írta: "február 24-e legyen a harag és a tiltakozás napja, és Colin Powell látogatásakor buzdítsák az ország lakosságát a harag mindenféle módon való kinyilvánítására az Egyesült Államok bűnei ellen, illetve buzdítsák őket a palesztin harcosok, Irak és az arab nép mellett való kiállásra" - jelentette az INA iraki hivatalos hírügynökség.

Fotó: Kevin Lamarque

Colin Powell amerikai külügyminiszter
Powell Egyiptomba, Szaúd-Arábiába, Izraelbe, a palesztin területekre, Jordániába, Szíriába és Kuvaitba látogat el, majd a közel-keleti útról 27-én Brüsszelbe utazik. A külügyminiszter 26-án Kuvaitban részt vesz azon az ünnepségen, amelyen az ország több mint fél éves iraki megszállása alóli felszabadulása 10. évfordulóját ünneplik. Powell körútján szeretné elérni, hogy a felkeresett országok megerősítsék: továbbra is betartják az Irak elleni szigorú ENSZ-szankciókat, amelyeket a világszervezet Kuvait megszállása miatt rótt Irakra.

A körútra a miniszter annak ellenére elmegy, hogy amerikai és brit harci gépek pénteken légitámadást hajtottak végre Bagdad környékén, és az iraki hatóságok szerint három polgári személyt megöltek, harmincat pedig megsebesítettek.

Vlagyimir Zsirinovszkijnak, az orosz duma elnökének vezetésével megérkezett Bagdadba a Liberális Demokrata Párt küldöttsége. Az ultranacionalista politikus az iraki elnökről elnevezett repülőtéren adott első nyilatkozatában "barbár tettnek" nevezte az amerikai-brit légitámadást. "Oroszország az amerikai légi tilalom ellenére továbbra is küld repülőgépeket Bagdadba" - mondta Zsirinovszkij az INA szerint. "Mindent megteszünk azért, hogy az orosz kormány ne csak elítélje az agressziót, hanem szüntesse is meg a büntetőintézkedéseket. Készek vagyunk önkénteseket küldeni Irak védelmére, csak az iraki kormány döntésére várunk" - idézte őt a Reuters.

(MTI)

Korábban:

(2001. február 18.)