Nagy-Britannia katonai kiképzőkkel akarja segíteni a macedón hadsereget az albán felkelők elleni harcban, amennyiben azt a macedón kormány igényli, közölte a honvédelmi minisztérium képviselője Londonban.

A brit védelmi minisztérium szóvivője szerint a katonai segítségnyújtás ezen formája már egy ideje napirenden van, és amennyiben hivatalos felkérés érkezik a szkopjei vezetéstől, London kiképzőket küld Macedóniába. A brit szakértők a macedón hadseregben látnának el tanácsadói, kiképzői feladatokat. Hasonló szerepet vállalt tavaly Nagy-Britannia a Sierra Leone-i kormányerők oldalán.

Ha döntés születik a brit segítségnyújtásról - vagy egy esetleges szélesebb körű macedóniai NATO-hadműveletben való részvételről -, a szomszédos Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erők brit egységeiből vezényelnek át katonákat. A KFOR-erők keretében több mint 3500 brit katona teljesít szolgálatot Koszovóban.

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy március vége, a Tetovo környéki harcok fellángolása óta már dolgoznak brit szakértők a macedón hadseregnél, és a Koszovóban állomásozó brit 2. páncélos ezred katonái a koszovói-macedón határ koszovói oldalán megerősített járőrszolgálatot látnak el, hogy feltartóztassák az albán gerillák fegyver-utánpótlását.

A védelmi tárca illetékesei hangsúlyozzák, hogy a segítségnyújtás nem jelenti majd a brit katonák közvetlen részvételét a Macedónia északi részén folyó harcokban. Védelmi szakértők emlékeztetnek, hogy a külföldi hadseregeknek segítséget nyújtó kiképző csoportokban jelen vannak a hadsereg egyik különleges alakulatának, az SAS-nek a tagjai.

(MTI)