Iránban a rendőrök megöltek 9 drogüzért

Az iráni rendőrség nagyszabású akciót indított a drog ellen, aminek keretében letartóztattak 11 892 kábítószer-terjesztőt és -fogyasztót, valamint lefoglaltak több mint 1000 kiló drogot. Az akció közben 9 drogüzért lelőttek.

Az iráni rendőrség nagyszabású akciót indított a drog ellen a múlt héten - írja a CNN. Letartóztattak 11 892 kábítószer-terjesztőt és -fogyasztót, az ellenállást tanúsítók közül pedig 9 embert lelőttek. A négy napig tartó, országos jelentőségű söprögetési akció alatt lefoglaltak több mint 1000 kiló drogot, és megsemmisítettek hét üzérhálózatot.

Iránban 1,2 millió drogos van, amihez hozzájön másik 800 000 ember, akik alkalmanként élnek a tiltott szerrel. 1979 óta 3111 iráni rendőr halt meg a drogkereskedőkkel folytatott összecsapások során. Irán fő csempészútvonalnak számít az Afganisztánból és Pakisztánból érkező drogok számára, melyek az Öböl piacaira, Európába vagy még messzebbre tartanak. Egyebek között ópiumot, heroint, hasist és morfiumot visznek keresztül illegálisan az országon.