Annak ellenére, hogy a NATO közvetítésével tűzszüneti megállapodást kötöttek Macedóniában a kormányerők és az albán lázadók, tovább folytatódott a fegyveres konfliktus. Főleg Radusa faluban és Tetovó környékén folytatódtak a harcok, de nem voltak olyan hevesek, mint az előző napokban.

Elszigetelt összecsapásokkal folytatódott Macedóniában az albán lázadók és a kormányerők közötti harc, annak ellenére, hogy éjjel tűzszünetet kötöttek a felek - jelentette a BBC.


A macedón rádió arról számolt be, hogy a NATOközvetítésével létrejött tűzszünetet elsőként a Koszovóval határos Radusa faluban szegték meg, ahonnan tűzharcot jelentettek. További jelentések érkeztek az ország északi részén fekvő Tetovó környéki bombázás folytatásáról, ahol súlyos harcok folytak a tűzszünet előtt. A túlnyomórészt albánok lakta Tetovó, Macedónia második legnagyobb városa, néhány órára fellélegezhetett a csütörtök esti heves harcok után, de pénteken reggel újra kezdődtek a csatározások a városközpontban. Korántsem voltak azonban olyan hevesek, mint az előző napokban.


A NATO-közvetítéssel megszületett tűzszüneti megállapodást a macedón kormány azután írta alá, hogy értesült arról, hogy az albán gerillák és a NATO között már létrejött a megállapodás. A hivatalosan csütörtök éjfélkor az ország egész területén érvénybe lépő tűzszünetet az Európai Unió és a NATO vezetői is üdvözölték.

A BBC szkopjei tudósítója arról számolt be, hogy nyugati diplomaták számítanak a tűzszünet nem túl jelentős mértékű megszegésére, az igazi próbája azonban nagyobb összecsapások esetleges kitörésekor lenne. Hozzátette, még néhány nap megfigyelés szükséges ahhoz, hogy a NATO szilárdnak minősítse a tűzszünetet. Nagyobb reményeket fűznek a mostani tűzszünet sikeréhez, mint bármely korábbi kísérlethez, annak ellenére, hogy a lázadók nem hajlandók leadni fegyvereiket.

Korábban:

Aláírták a tűzsszünetet Macedóniában