Bosszút állnak a tálibok

Az Afganisztánt uraló tálibok védelmi minisztériuma minadozokat bosszúval fenyegette, akik megtámadják az országot, vagy segítenek ebben. Korábban a legfőbb vallási vezető, Omar molla és Oszama bin Laden is bosszút ígért.

Omar molla
Mindenkinek számolnia kell a tálibok bosszújával, aki megtámadja Afganisztánt, vagy tevőlegesen segíti a támadókat - jelentette ki kedden az Afganisztán nagy részét uraló fanatikus muzulmán mozgalom védelmi minisztériumának egy illetékese a katari székhellyel működő al-Dzsazira televízióban.

- Mindenki, aki megtámad, vagy segít egy ellenünk irányuló támadást, az az ellenségünk, és támadást intézünk ellene - mondta Nur Ali molla az Al-Dzsazirának adott nyilatkozatában. A molla a muzulmán világhoz intézett üzenetében minden alapot nélkülözőnek minősítette azokat az indokokat, amelyekkel az Egyesült Államok indokolja a támadás szükségességét. Arra figyelmeztetett, hogy ha Washington megtámadja Afganisztánt, "holnap ugyanezt teheti más muzulmánokkal szemben is".

Tálib illetékesek közölték, hogy további 300 ezer ember mozgósításával megerősítették hadseregüket. Pakisztáni szakértők valószínűtlennek tartják a tálibok által közölt adatot, egyes becslések szerint ugyanis a tálib milíciák teljes létszáma nem haladja meg a 45 ezer főt.

A legfőbb tálib vallási vezető, Omar molla levelében szintén megfenyegette az Egyesült Államokat. "Elfogadhatatlan, hogy Amerika ultimátumokat adjon ki az iszlám világnak. Csak akkor kerülheti el a konfrontációt, ha kivonul a Perzsa-öbölböl, kívül marad a palesztin-izraeli konliktusból és békén hagyja a muszlim világot. Ha más utat választ, akkor a végnélküli háborúskodást keresi, amelyben Amerika húzza majd a rövidebbet. Mikor Amerika nem a békés megoldást választja, hanem a háborút és a konfrontációt, akkor ő lesz a felelős a következményekért is" - mondta Omar molla.

Oszama bin Laden szintén harcra buzdította muszlim barátait abban a levélben, amit az al-Dzsazira televíziónak juttatott el.

"Arra kérjük muszlim testvéreinket Pakisztánban: álljanak ellen az amerikai inváziónak. Azzal bíztatlak benneteket, hogy rendíthetetlenek vagyunk a szent háború folytatásában a Próféta nyomában. Kövessétek a harcos Mohamed Omar molla herceget!... Arra kérjük az Istent, hogy segítsen legyőzni a hitetleneket és az elnyomókat. Ha Isten engedi, hogy győzzetek, nem lesz vereség, ha úgy döntene, hogy vesztenetek kell, akkor nem győzhettek. Minden Istenen múlik." - áll bin Laden levelében 

[origo]