Az EU a palesztin terroristacsoportok felszámolását követeli

Az Európai Unió felszólította a palesztin hatóságot, hogy számolja fel a Hamasz és az Iszlám Dzsihád szervezeteit. Arafat ugyanakkor az Iszlám Konferencia Szervezetéhez intézett levelében jogszerűnek találta, hogy a palesztinok ellenálljanak az izraeli támadásoknak. A tárgyalásokon egy olyan dokumentumon dolgoznak, amely sürgetné a palesztin területek elleni izraeli támadások leállítását.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn felszólították a palesztin hatóságot, hogy számolja fel a szélsőséges Hamasz és az Iszlám Dzsihád szervezetek terrorista hálózatát. Az EU egyidejűleg arra szólította fel Izraelt, hogy vonja ki katonai alakulatait a palesztin területekről.

Ugyanakkor Jasszer Arafat palesztin vezető az Iszlám Konferencia Szervezetének értekezletéhez intézett üzenetében törvényesnek nevezte a palesztinok jogát az ellenállásra. Levelében Arafat ismét követelte, hogy a valóságba is ültessék át az erőszak beszüntetését és az izraeli-palesztin tárgyalások felújítását célzó Mitchell-jelentés ajánlásait és a Tenet-tervet. Arafat egyben megerősítette, hogy a palesztin fél továbbra is elkötelezett a szilárd és igazságos béke megteremtése, a közel-keleti problémakör tárgyalások útján történő rendezése mellett.

A katari fővárosban hétfőn megnyílt külügyminiszteri értekezlet résztvevői a közel-keleti válság fejleményeit vitatják meg. Az arab külügyminiszterek jelenleg egy olyan közös nyilatkozaton dolgoznak, amely nemzetközi védelmet szorgalmazna a palesztinok és a palesztin hatóság számára. Az elfogadásra váró dokumentum sürgeti a palesztin területek elleni izraeli támadások leállítását.

Jeruzsálemben Ariel Saron izraeli kormányfő fogadta Anthony Zinni nyugalmazott tábornokot, Washington közel-keleti megbízottját. A hírek szerint Saron küldetésének folytatására akarja rábírni Zinnit. A nyugalmazott tábornok ugyanis vasárnap azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti tevékenységét, ha két napon belül nem történik lényegi előrelépés az erőszak leállítása érdekében.