Azonosították a délszláv vérengzések több áldozatát

Közel 40 ezer polgári személyt gyilkoltak meg az 1990-es évek elején a délszláv konfliktusban. Sokukról annyit se tudnak hozzátartozóik, hogy mikor és hol vesztették életüket, nemhogy azt, hogy hol lehetnek holttesteik. Egy erre a célra létrehozott nemzetközi bizottság DNS-minták alapján végzi a kihantolt áldozatok azonosítását. A vizsgálatoknak köszönhetően az elmúlt hetekben már több család kaphatta vissza elhunyt hozzátartozója maradványait.

Az áldozatok azonosításának csöppet sem egyszerű feladatára felállított speciális szervezet a Nemzetközi Bizottság az Eltűntekért (International Commission on Missing Persons -ICMP) főigazgatója, Gordon Bacon szerint a családoknak vissza kell kapniuk hozzátartozóik maradványait, hogy meg tudják nekik adni a végtisztességet.

A feladat roppant nagy és eléggé hátborzongató, azonban az ICMP munkatársai a közelmúltban jelentős áttörést értek el - jelentette a BBC. Több áldozatot sikerült DNS-vizsgálatok segítségével azonosítani. A holtak csontjaiból vett mintákat összehasonlították a hozzátartozók véréből kinyert DNS-mintákkal. A történelem során ilyen nagy mennyiségben még soha nem végeztek DNS-vizsgálatokat, eddig leginkább repülőgép-balesetek áldozatait azonosították ezzel a módszerrel.

A tuzlai temetőben létesített hatalmas hűtőházban körülbelül négyezer halott maradványa várja, hogy megállapítsák kilétét. Mindannyian a srebrenicai mészárlásban vesztették életüket 1995 júliusában. A bomlás szagával telt helyiség polcain hosszan sorakoznak az áldozatok maradványait rejtő fehér zsákok.

A szomszédos szobában dolgozók apró darabkákat vágnak ki a halottak csontjaiból, majd egy háztartási mélyhűtőbe helyezik a mintákat. A csontdarabkákat később Szarajevóba szállítják, ahol porrá törik őket az ICMP kutatói, majd kivonják belőlük a DNS-t, és lejegyzik a tulajdonságait. Ezzel minden csontváznak egyedi azonosítója lesz.

John Crews, az ICMP DNS-laboratóriumának igazgatója szerint: "Ha az emberi DNS-t egy 300 ezer oldalas könyvnek tekintjük, mi azokat az információkat keressük, melyek ennek a könyvnek mindössze 16 oldalán találhatók." "Úgy kezdjük, mintha tűt keresnénk a szénakazalban, azonban genetikai felerősítő technikákkal a tűt nagyobbá tesszük, mint az egész szénaboglyát" - idézte a BBC az igazgatót.

A csontvizsgálatokkal egy időben Bosznia-szerte gyűjtik az eltűnt hozzátartozójukat kereső családok vérmintáit. Ezekből szintén kivonják a DNS-t, majd összehasonlítják az áldozatok csontjaiból nyert DNS-sel. Az első egyezéseket alig pár hete találták. Ahogy a rendszer teljes sebességgel beindul, havonta több száz azonosítást tudnak majd elvégezni - írja riportjában a BBC.

Korábban:

Újabb tömegsírt találtak Szerbiában
2001. szept. 6.