Az amerikai elnök hétfőn közölte, hogy hamarosan dönt a guantánamói támaszponton őrzött foglyok jogállásáról. A kérdés az, hogy megadja-e számukra a hadifoglyoknak járó jogi védelmet.

George Bush megerősítette, hogy az afganisztáni hadműveletek során elfogott és jelenleg a Kubában lévő amerikai támaszponton őrzött, több mint 30 országból származó 158 rabot nem kezelik hadifoglyokként, mert "jogszerűtlen harcosokról" (illegális kombattánsokról) van szó.

Bush az AFP szerint jelezte: abban a kérdésben kell döntenie, hogy a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény illegális harcosokra vonatkozó rendelkezéseit alkalmazni kell-e a Guantánamón őrzött, feltételezett tálib és al-Kaida-harcosokra is. A washingtoni külügyminisztérium jogászai arra a következtetésre jutottak, hogy a genfi egyezmény érvényes a guantánamóiakra is - tárta fel a tárca egyik névtelenséget kérő tisztségviselője.

Hamid Karzai ideiglenes afgán kormányfővel közös fehér házi sajtóértekezletén Bush hangsúlyozta: a rabokkal, akik közül az elsők január 11-én érkeztek a bázisra, emberségesen bánnak, "a genfi egyezmény szellemében".