Haider visszavonulót fújt

Jörg Haider, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke péntek este bejelentette: visszavonul az országos politikából, azonnali hatállyal távozik az úgynevezett koalíciós tanácsból, a továbbiakban nem látja el szövetségi szintű funkcióit.

A közszolgálati ORF televízió híradójában Jörg Haider láthatóan sértetten jelentette be: visszavonul az országos politikából. Az osztrák sajtó részben hét eleji iraki útja, részben hamvazószerdai beszéde miatt már napok óta arról cikkezett, hogy Haider ártalmas, egomániás, és nem hagyja dolgozni pártja minisztereit. Pénteken Peter Westenthaler FPÖ-frakcióvezető, aki Haider egyik leghűségesebb híve volt, úgy foglalt állást: el kellene dönteni: a párt ellenzéki vagy kormányzati irányvonalat akar-e követni.

Wolfgang Schüssel kancellár tudomásul vette Haider döntését, és szóvivője, Heidi Glück útján tudatta: tudomásul vette azt, amely azonban elsősorban "pártját", az FPÖ-t érinti. Osztrák megfigyelők egyébként nem tartják kizártnak, hogy a mostani távozási bejelentés is csak egy újabb, publicitást hajszoló taktikai húzás Haider részéről.

Jörg Haider a továbbiakban kizárólag Karintiára kíván összpontosítani, ahol tartományi elöljáró, de lehet, hogy mandátuma lejártát követően e tisztséget sem viseli tovább. Annyit azért üzent pártbeli elvbarátainak: egyeseknek tudniuk kell, hogyan bánnak azzal, aki megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy ők mai pozícióikban üljenek.

Pénzbüntetésre számíthat Haider az iraki csomag miatt

Az utóbbi napokban Haider iraki útjával kapcsolatban komoly zűrzavar alakult ki. Először, az út első napján a külügyminisztérium illetékese üdvözölte az iraki politikusokkal, többek között Tarek Aziz iraki miniszterelnök-helyettessel folytatott, "a megoldást elősegítő megbeszéléseket", majd az embargóval sújtott országba eljuttatott segélyszállítmányról derült ki, hogy azokra nem kapták meg az ENSZ külön engedélyét. Irakba 1996 óta, a teljes embargó részleges feloldása óta engedélyezik segélyek szállítását, azonban ehhez az ENSZ engedélye szükséges, melyet sem az osztrák politikus, sem az őt hivatalosan fogadó szervezet nem kért, és nem kapott. Az illetékes osztrák minisztériumok jelenleg azt vizsgálják, hogy a rendelkezések figyelmen kívül hagyása milyen szanciókat von maga után, mekkora pénzbüntetéssel jár.