Mladic jugoszláv laktanyában bujkált

Egy jugoszláv katonai létesítményben bujkált a népirtással vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok 2002 májusának közepéig - ismerte el pénteken Boris Tadic szerbia-montenegrói védelmi miniszter.

Tadic a belgrádi B92 rádiónak nyilatkozva megerősítette azokat az információkat, hogy Mladic és - az 1992-es vukovári vérengzés kapcsán ugyancsak háborús bűncselekményekkel vádolt - Veselin Sljivancanin "az elmúlt években katonai létesítményekben tartózkodott".

Mladic tavaly májusban hagyta el a laktanyát, miután a szövetségi parlament elfogadta a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködést szabályozó törvényt. Sljivancanin időről-időre megjelent katonai objektumokban, s idén január 7-én látták őt utoljára egy laktanya bejáratánál. A védelmi miniszter erről tájékoztatta az NT nyomozóit.

Tadic szerint a hadsereg túlnyomórészt ma már teljes polgári ellenőrzés alatt van, ugyanakkor - mint kifejtette, "sohasem zárható ki, hogy a katonaság valamelyik alrendszere vagy olyan része, amely a közelmúltig a hadsereg kötelékében volt" részt vesz feltételezett háborús bűnösök rejtegetésében.

Carla del Ponte hágai főügyész hétfői belgrádi tárgyalásai idején ismét azt állítottá, hogy Mladic Szerbiában tartózkodik, de - mondta a miniszter - a főügyész asszony ezúttal sem tudott bizonyítékokkal szolgálni. Tadic szerint a nemzetközi közösségben rögzült az a kép, hogy Mladic Szerbiában tartózkodik és a hadsereg védelmét élvezi.

A vukovári vérengzéssel kapcsolatosa Tadic közölte, hogy a hatóságoknak szinte megcáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra nézve, hogy nem a hadsereg, hanem a helyi területvédelmi egységek emberei gyilkolták meg a vukovári kórházban rekedt több mint kétszáz embert. A miniszter ugyanakkor nem zárta ki Veselin Sljivancanin parancsnoki felelősségét, s ismét felszólította a nyugalmazott ezredest, hogy önként álljon a hágai törvényszék elé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK