Berlusconi kaktuszokkal és zenével várja Putyint

Rengeteg kaktusszal és zenés estekkel várja Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfőt, aki pénteken érkezett meg Szardínia szigetére. A két vezető Berlusconi fényűző villájában tárgyal arról, hogyan lehetne szorosabb kapcsolatokat kialakítani az Európai Unió és Oroszország között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken megérkezett Szardínia szigetére. Az orosz államfőt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hívta meg villájába egy hétvégi találkozóra. A két vezető megbeszéléseinek tárgya várhatóan az lesz: hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kialakítani a jelenleg Olaszország által elnökölt Európai Unió és Oroszország között. A kapcsolatok szorosabbá tételével ugyanakkor nem mindegyik EU-tagállam ért egyet - jegyezte meg a BBC tudósítója.

A hatalmas vagyonnal rendelkező Berlusconi láthatóan arra készült, hogy elkápráztassa Putyint. Mikor megtudta, hogy az orosz elnök kedveli a kaktuszokat: egy vadonatúj kaktuszkertet épített villája területén. A napközben zajló tárgyalásokat követő estékre pedig zenés programokat szervezett. Egyik este például a világhírű vak tenorista, Andrea Bocelli fog fellépni.

A BBC tudósítója szerint Berlusconi arra használja szardíniai villáját, hogy új stílust adjon az informális vezetői megbeszéléseknek. Az olasz kormányfő büszke arra, hogy intim baráti viszonyt ápol töb magas rangú vezetővel és azok családtagjaival. Tavaly például George Bush amerikai elnök két lányát hívta meg villájába, néhány hét múlva pedig a francia és a spanyol kormányfők látogatnak el hozzá.

Berlusconi abban bízik, hogy luxusvilláiban - amelyből van jó néhány - barátibb és bizalmasabb légkört tud kialakítani, mintha valamelyik kormányzati vendégházban tartanák a megbeszéléseket. Szardínia szigetén található villája minden bizonnyal alkalmas is erre, a BBC tudósítójának beszámolója szerint ugyanis az épület a Földközi-tenger egyik legszebb, kristálytiszta vizű öblére néz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK