Meciar Clintonnal kampányol tanítványa ellen

Jó eséllyel vág neki Vladimir Meciar, volt miniszterelnök a szlovák elnökválasztás második fordulójának szombaton. Ellenfele egykori párttársa, Ivan Gasparovic lesz. Komoly belpolitikai válságot okozott Szlovákiában, hogy ez a két politikus jutott tovább a választások két héttel ezelőtti első fordulójából, mivel nevük a rendszerváltozás utáni Szlovákia antidemokratikus korszakához, az ország rossz nemzetközi megítéléshez, a NATO- és az EU-tagságra irányuló törekvések kudarcához fűződik. Meciar igyekszik mindent megtenni a győzelemért: azzal kampányol, hogy Bill Clinton korábbi amerikai elnök is őt támogatja, bár Clinton irodája szerint ez nem igaz.

Vasárnapra virradóra eldől, ki lesz a következő öt évben Szlovákia köztársasági elnöke. A két jelölt, akik közül választhatnak a szavazók, Vladimír Meciar, az egykori bokszoló és Szlovákia korábbi miniszterelnöke, illetve Ivan Gasparovic, volt szlovák házelnök. Két hete ők kapták a legtöbb szavazatot a tizenegy jelölttel lezajlott első választási fordulóban. Meciar 33 százalékkal elsőként jutott tovább az előző fordulóból. Megválasztásának esélyei is igen jók, bár korábbi szlovák lapvélemények szerint Garsparovic is számíthat a sikerre, mivel megszerezheti más pártok választóinak szavazatait.

Mindkét jelölt ugyanabból a pártból, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomból (HZDS) indultak, de néhány éve, egy hatalmi vita miatt szétváltak útjaik: Gasparovic Mozgalom a Demokráciáért (HZD) néven új, parlamenten kívüli pártot alapított, amely jelenleg a Robert Fico vezette ellenzéki erő, a SMER támogatását élvezi.

A kormánypártok az első fordulóban nem indítottak közös jelöltet, viszont egyikük támogatottja sem tudta legyőzni az 1998-as és 2002-es képviselőválasztáson is megbukott Meciart és a parlament egykori elnökét, Gasparovicot. A kialakult helyzetért legtöbben a hónapok óta kisebbségben kormányzó Mikulás Dzurinda miniszterelnököt okolják, aki a szövetséges pártok számára elfogadhatatlan külügyminisztert, Eduard Kukant indította saját pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) színeiben. Kukan azonban nem jutott be a második fordulóba, mert a kormánypárti szavazatok megoszlottak közte és egy másik kormánypárt, a kereszténydemokraták (KDH) önálló jelöltje, Frantisek Miklosko között. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is Miklosko támogatását ajánlotta választóinak.

Szombaton reggel 7 és este 10 óra között 4 170 000 adhatja le szavazatát Meciarra, vagy Gasparovicra. Az előrejelzések szerint a részvétel alacsony lesz, és ez Meciarnak kedvez, aki az első fordulóban 32,73 százalékot, 650 242 szavazatot kapott. Gasparovic 442 564 vokssal, 22,28 százalékkal lett a második. Meciar igyekszik bebiztosítani győzelmét: legutóbb azzal kérkedett az elnökjelölt kampányfőnöke, Viliam Sobona, hogy maga Bill Clinton volt amerikai elnök küldött egy saját magáról készült fényképet Meciarnak, amelyre azt írta, hogy örül jelölésének. Bill Clinton irodája ezt tagadta.

A kormánypártok nem ajánlják támogatóiknak, hogy elmenjenek választani, egyedül az MKP mondja azt: döntsön mindenki saját belátása szerint. Elhangzottak olyan javaslatok is, hogy az emberek érvénytelen, kitöltetlen szavazólapokat dobjanak az urnákba. Előzetes eredmények éjjel fél kettőkor, nem hivatalosak fél háromkor várhatók, vasárnap délelőtt 10 órakor pedig kihirdetik a hivatalos végeredményt.

A szlovák lapok az első forduló eredményei alapján emlékeztettek: a két jelölt neve a rendszerváltozás utáni Szlovákia antidemokratikus korszakához, az ország rossz nemzetközi megítéléshez, a NATO- és az EU-tagságra irányuló törekvések kudarcához fűződik. Meciar második kormányzása idején, 1994 és 1998 között Gasparovic volt a parlament elnöke. Az 1992-től a kormányfői posztot betöltő Meciart 1994 márciusában leváltották, ám az októberi választásokon visszakerült a hatalomba. A két politikus irányítása alatt Szlovákia szinte teljesen elszigetelődött nemzetközileg. Az ország kimaradt a korábbi NATO-bővítésből, megakadtak az uniós csatlakozási tárgyalások, és a visegrádi együttműködés is megszakadt. Meciart és kormányát sokat kritizálták a privatizáció miatt, de nevéhez fűződik annak a jogszabálynak a támogatása is, amely a szlovákot tette meg az egyetlen hivatalos nyelvnek.

Meciar pártja 1998-as választási veresége után is megtartotta szavazóbázisát. A 2002-es választásokon például az általa vezetett párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, igaz, kormányt már nem alakíthatott, mivel vetélytársai koalícióra léptek egymással. 2004-ben ismét bebizonyosodott: továbbra is ő rendelkezik a leghűségesebb szavazókkal Szlovákiában.

Tóth Tamás külügyi szóvivő nem kívánta kommentálni az [origo] kérdését, miszerint tervez-e bármit a magyar diplomácia Meciar esetleges győzelme esetén. Mint közölte, a magyar diplomácia törekvése, hogy a lehető legjobban képviselje a magyar érdekeket annál a szlovák köztársasági elnöknél, akit a szlovák szavazók demokratikusan megválasztanak.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK