Mintegy negyven izraeli harckocsi vonult be csütörtök este a Gázai övezet déli részén található rafahi palesztin menekülttáborba, ahol az izraeli hadsereg kedd óta nagyszabású katonai műveletet folytat - jelentették újságírók a helyszínről.

Más harckocsik a Rafahtól keletre fekvő Brazil menekülttábor felé haladtak, amelyre a hadsereg csütörtökön terjesztette ki a Szivárvány fedőnevű műveletet. Miközben a harci járművek a tábor felé haladtak, két robbanás hallatszott. Egy tudósító látta, amint egy izraeli helikopter rakétát lőtt ki Rafah Tell asz-Szultan negyedére. Egyelőre nem tudni, mi volt a rakétatámadás célpontja és voltak-e sebesültjei.

A katonai művelet célja azoknak a titkos föld alatti alagutaknak a feltárása és a megsemmisítése, amelyeken át palesztin aktivisták a határ túlsó oldaláról, Egyiptomból fegyvereket csempésznek. A katonai művelet kezdete óta negyvenkét palesztin halt meg Rafahban.

Meghalt csütörtök este egy tizenöt éves palesztin fiú is, aki a Gáza város Zejtun körzetében május 11-én végrehajtott izraeli támadás során sebesült meg.