Narancssárga kezeslábasba öltöztetett, lefejezett holttestet fogott ki az iraki folyami rendőrség a Tigris folyóból. Egyelőre nem tudni, hogy milyen nemzetiségű az áldozat, csak annyit lehet valószínűsíteni, hogy európai. Vélhetően egy korábban túszul ejtett bolgár férfi az áldozat.

Újabb holttestet halásztak ki az iraki Tigris folyóból - közölte pénteken a moszuli rendőrség egyik vezetője, de nem tudta megerősíteni, hogy a tetem összefüggésbe hozható-e a túszul ejtett bolgárok ügyével. "Lefejezett, narancssárga kezeslábasba öltöztetett tetemet fogott ki a folyami rendőrség a korai órákban, Moszultól mintegy húsz kilométerre délre" - közölte újságírókkal Szálem Háddzs Ísza tábornok, Ninive tartomány biztonsági főnöke. Azt mondta, a holttestet átadták az amerikaiaknak, az utóbbiak szóvivőjének viszont nem volt tudomása erről. Az iraki rendőrtábornok annyit mondott még, hogy a pénteken kiemelt holttest egy európai emberé, de hogy az elrabolt bolgárok egyike volt-e, arra nem tudott válaszolni.

Amerikai katonai források csütörtök este közölték, hogy az iraki rendőrség átadott nekik egy fej nélküli tetemet, amelyet szintén a Tigrisből fogtak ki. Szófiában nem tudták bizonyossággal megállapítani, melyik túszé a lefejezett holttest, a bolgár tömegtájékoztatás azonban már tényként közölte, hogy a tetem a katari al-Dzsazíra hírtévé beszámolója szerint kedden kivégzett Georgi Lazové.

Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter akkor úgy vélekedett a bolgár televízióban, hogy a másik túsz, Ivajlo Kepov valószínűleg még életben van, de megmentésére "a remény minden órával fogy". Ugyanígy nyilatkozott pénteken Gergana Grancsarova külügyminiszter-helyettes. Paszi szerint "ez az ára a civilizáció és a fanatizmus közti könyörtelen harcnak, de csak úgy győzhetünk, ha egységesek vagyunk".

Bulgária kérte az al-Dzsazírától a videofelvételt a lefejezett áldozat azonosítása céljából, de az arab tévé ezt "szakmai és jogi" okokból visszautasította. Mint mondták, szívesen látják a bolgár tisztviselőket a felvétel megtekintésére. "Ha elegendő megbízható tényhez jutunk a két túsz soráról, akkor a szakértői csapat Katarba küldése fölöslegessé válhat" - jelentette ki Grancsarova.