"Az orosz hatóságok nem terveztek fegyveres akciót" - közölte szombat reggeli, észak-oszétiai villámlátogatásán az orosz államfő. Az elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Putyin szerint a támadás egyik célja az volt, hogy nemzetiségek közötti ellentétet szítson, és lángba borítsa az Észak-Kaukázust. Közölte: az áldozatok családtagjainak minden szükséges segítséget megadnak.

Az észak-oszétiai Beszlanben az orosz hatóságok minden lehetőséget számba vettek, de fegyveres akciót nem terveztek - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a helyszínen. "Az események túl gyorsan követték egymást, váratlan helyzetek álltak elő" - tette hozzá az államfő.

Putyin váratlanul, a kora reggeli órákban érkezett a városba, ahol fegyveres terroristák szerdán megszálltak egy iskolát, több száz gyereket és felnőttet túszul ejtettek, s csak pénteken sikerült likvidálni őket úgy, hogy közben - nem végleges adatok szerint - kétszázötvenen meghaltak a túszok közül.

Putyin a kórházat kereste fel, majd helyi vezetőkkel tárgyalt. "A támadás egyik célja az volt, hogy nemzetiségek közötti ellentétet szítson, és lángba borítsa az Észak-Kaukázust. Aki enged a hasonló provokációknak, azt a terroristák szövetségesének és segítőjének fogjuk tekinteni" - közölte

Putyin elnök részvétet fejezte ki az beszlani túszválságban odaveszett gyerekek és felnőttek családtagjainak. Putyin nemzeti gyásznapnak nyilvánította a következő hét hétfőjét és keddjét: az orosz zászlót félárbocra eresztik, a színházi előadások, illetve a szórakoztató rádió és TV műsorok elmaradnak.

"Nagyon nehéz most beszélni. Szörnyű tragédia történt az országunkkal. Az utóbbi napokban mindannyian szenvedtünk, mindannyiunk szívét megviselte, ami Beszlanban történt, ahol nem egyszerű gyilkosokkal találkozhattunk, hanem olyan emberekkel, akik ártatlan gyerekekre fognak fegyvert." - mondta az elnök.

"Arra kérlek benneteket, hogy gondoljatok azokra a gyerekekre, akik a terroristák kezétől haltak meg." - szólította emlékezésre Oroszországot Putyin.

Észak-Oszétiát Oroszország déli előretolt állásának nevezve, az elnök közölte: elrendelte Beszlan blokádját, és Oroszország észak-oszétiai határszakaszának lezárását mindaddig, amíg a még szökésben lévő támadókat el nem fogják. Alapos ellenőrzéssel azt is fel kell deríteni, hogy kik nyújtottak segítséget a terrorista támadáshoz - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Az államfő elmondta: az illetékes minisztérium képviselői a helyszínen tartózkodnak, elsősorban azért, hogy az áldozatok családtagjainak minden szükséges segítséget megadjanak. Putyin elismeréssel szólt a különleges egységek tagjainak munkájáról: rendkívüli bátorságot tanúsítottak, és nagy veszteséget is szenvedtek - mondta. Putyin a rövid látogatás után visszatért Moszkvába.