Milosevic mellett tanúskodott volt párttársa

2004.11.16. 22:15

A háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök első mentő tanúja kedden megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. A tanú Mihajlo Markovic Milosevictyel együtt dolgozta ki a Nagy-Szerbia létrehozására vonatkozó terveket.

Mihajlo Markovic filozófiaprofesszor, a Szerbiai Szocialista Párt ideológusa beszédében hatalmas történelmi-politikai freskót vázolt fel, Milosevic stílusában. Most fordult elő először, hogy a vádlott volt elnök kérdezett. Ugyanis csupán november elején nyerte vissza azt a jogát, hogy elláthatja saját maga védelmét, addig csak hivatalból kijelölt ügyvédei után kérdezhetett volna, ezt viszont visszautasította.

"Új korszak kezdődött" Milosevic számára - jegyezte meg Patrick Robinson bíró a meghallgatás kezdetén, amikor ismertette a vádlott kérdésfeltevéseinek szabályait. "Nem tehet fel olyan kérdést, amely indukálja a választ, a tanúknak kell bizonyítékokkal alátámasztaniuk azt, amit állítanak, maga nem tehet kísérletet bizonyításukra, és maga nem mondhat beszédet" - szögezte le a bíró.

Mihajlo Markovic társszerzője volt annak a memorandumnak, amely a nyolcvanas évek végén ihletője volt a Nagy-Szerbia létrehozására vonatkozó szerb tervnek. A pártideológus a meghallgatáson órákon át beszélt országa történetéről, "a Jugoszlávia megsemmisítését célzó nemzetközi összeesküvésekről és népe szenvedéseiről".

Milosevic a kérdésein keresztül megpróbálta bebizonyítani, hogy az a "válság", amelybe Jugoszlávia a kilencvenes években jutott, a horvátok, a szlovének és az albánok szakadár törekvéseinek eredménye volt. Nehezen tudta kordában tartani a nyolcvanas éveiben járó Markovic szónoki szárnyalását, amellyel gyakran a XIX. századba nyúlt vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK