Cunami-múzeumot tervez a bangkoki kormány

2005.01.30. 11:59

Múzeumot tervez a thaiföldi kormány a délkelet-ázsiai szökőár természetre gyakorolt hatásainak és a túlélők körülményeinek megörökítésére. A december 26-i szökőárban közel ötezer-négyszáz thaiföldi és külföldi vesztette életét az országban.

Múzeumot hozna létre a thaiföldi kormány az ország legnagyobb modern kori katasztrófájáról és annak következményeiről. A múzeumban képeket, videofelvételeket, és a túlélőkkel készült interjúkat gyűjtenék össze. A tervezet a jövő héten kerül a kormány napirendjére, amennyiben elfogadják, egy év múlva jöhet létre a múzeum.

A tavaly december 26-i tenger alatti földrengés kiváltotta szökőárban közel ötezer-négyszáz thaiföldi és külföldi vesztette életét az országban. A nyolc országot sújtó természeti csapás Thaiföld hat déli tartományát érintette. Phuket szigetén, Patong Beach három kilométer hosszú partszakaszán százezer gyertyát gyújtanak meg hétfőn azok emlékére, akik ott vesztették életüket.

A hét végén Phuketen rendezett miniszteri szintű találkozó keretében egy regionális földrengés- és szökőár-előrejelző rendszer kiépítéséről állapodtak meg a karácsonyi szökőártól sújtott országok. Miután a résztvevők nem tudtak megállapodni arról, hol legyen az információs hálózat központja, több regionális központ létrehozása mellett döntöttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK