Nyilvános csóktilalom Indonéziában

2005.02.06. 14:01

Tilos lesz Indonéziában a nyilvános csók azon párok számára, akik nem házasodtak össze. A törvényt megsértők a házasságtöréshez hasonló bűncslekményt követnek el. A szabályozás az indonéz jogrendszer tervezett módosításának a része, amelynek értelmében az ország törvényeit a muszlim hit előírásaival hozzák összhangba.

Tilos lesz Indonéziában a nyilvános csókolózás, legalábbis azok számára, akik nincsenek törvényesen egybekelve. Ezt tartalmazza egyebek között az ország jogrendszerének tervezett, átfogó módosítása. Mint a Jakarta Post jelentette, a módosítások nyomán a 19. század végén, még a holland gyarmati időkben keletkezett törvényeket helyezik hatályon kívül. Ennek oka, hogy a zömében muzulmánok lakta ország törvényeit a muszlim hit előírásaival hozzák összhangba.

Ezeket a módosításokat egyébként Délkelet-Ázsia környező, muszlim államaiban, mint például Malajziában és Bruneiben már végrehajtották. E két állam jogrendszere értelmében a törvényes házassági kötelék híján, kíséret nélkül együtt mutatkozó fiatal nők és férfiak a házasságtöréshez hasonló bűncselekményt követnek el.

Az indonéz javaslatok között szerepel az is, hogy a rendőrség behatolhat olyan lakásokba, ahol gyaníthatóan törvényes házassági dokumentumok hiányában él együtt egy férfi és egy nő. Ugyancsak súlyosan büntetendő cselekmény lesz a pornográfia, valamint tilos lesz "érzéki testrészek" mutogatása, illetve emelgetése. Akiket a muszlim erkölcs elveivel összeegyeztethetetlen cselekményekben bűnösnek találtak, a tervek szerint 300 millió rupia (mintegy 25 300 euró) pénzbírságtól 10 évi elzárásig terjedő büntetésre számíthatnak.