A Kommunisták Moldovai Pártja nyerte a vasárnapi moldovai választásokat a szavazatok 97,4 százalékának összeszámolása után. A második a Demokratikus Moldova Tömb, majd a Kereszténydemokrata Néppárt következik.

A Kommunisták Moldovai Pártja nyerte Moldovában a vasárnap megtartott parlamenti választásokat, a voksok 46 százalékának megszerzésével - közölték hétfőn reggel a szavazatok 97,4 százalékának összeszámlálása után. A központi választási bizottság adatai szerint a pártok sorrendje nem változott a korábbi részleges eredményekhez képest.

A második helyen az állítólag Moszkva támogatását is élvező Demokratikus Moldova Tömb végzett 28,3 százalékkal, míg a román érzelmű Kereszténydemokrata Néppárt 9 a  voksok százalékot szerezte meg. A vasárnapi választásokon a 2,3 millió szavazásra jogosult moldovai állampolgár 59 százaléka vett részt.

A győztes moldovai kommunisták valaha Oroszország szövetségesei voltak, de azóta irányt váltottak, és most már inkább Európa felé tekintenek - emlékeztetnek rá politikai elemzők.

A választások tisztaságára felügyelő EBESZ szerint a moldáviai parlamenti választások demokratikusak voltak. A szervezet missziójához nem érkezett hír jelentősebb csalásról. Gyarmati István a misszió vezetője az [origo] tudósítóját úgy tájékoztatta, hogy a szervezet feltehetően törvényesnek ismeri majd el a választási eredményt.

Chisinauban egyelőre nyugalom van. Korábban elsősorban a kereszténydemokraták vezetője, a román nacionalista Iurie Rosca fenyegetőzött azzal, hogy a 2004 novemberében kezdődött kijevi tüntetésekhez hasonló megmozdulásokon kényszeríti ki a kormánytól a tisztességes választást. Noha Rosca hívei állítólag tüntetésekre készülnek, nem valószínű, hogy képesek lennének nagyobb tömeget mozgósítani. Chisinau főterét március 7-22-ig foglalták le. Az [origo] tudósítója szerint Rosca kezdeményezése egyelőre úgy tűnik érdektelenségbe fulladt, és Chisinauban nem lesz "narancs forradalom".

MTI/[origo]