Négy újabb feltételezett terroristát tartóztattak le a beszlani iskoladráma ügyében - jelentette be szerdán az észak-oszétiai fővárosban az orosz főügyész helyettese. Az iskolában 330 személy, köztük 186 gyermek vesztette életét.

Nyikolaj Sepel vlagyikavkazi sajtóértekezletén elmondta: a négy csecsen férfit április végén vették őrizetbe. Mint bebizonyosodott, korábban az Észak-Oszétiával szomszédos Ingusföldön lévő Nyesztyerovszkaja falu iskolája ellen terveztek támadást, amely hasonló lett volna a beszlani tanintézetben tavaly szeptember elején végrehajtott véres túszdrámához. Az észak-oszétiai kisvárosban történt véres eseményekben 330 személy, köztük 186 gyermek vesztette életét.

A főügyészhelyettes elmondta: az őrizetbe vettek ellen felmerült vádakat alátámasztják azok a lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyeket egy bizonyos Aszlanbek Hatusev, az eredetileg 11 tagú csoport vezetője folytatott. A terroristavezért szeptember elsején az észak-oszétiai iskolából hívták fel a támadók, és közölték vele, hogy a beszlani túszejtés sikerült. Hatusev ezt követően telefonon tájékoztatta embereit "az akció sikeréről", és ezért az ő készülő merényletük végrehajtását "lefújta", mert Beszlanban "minden rendben ment". Sepel szerint a "tartalékcsapatot", amely a beszlani túszejtés kudarca esetén lépett volna akcióba, az iskolai tragédia után feloszlatták.

Sepel a sajtóértekezleten kitért annak megválaszolása elől, hogy miért csak áprilisban tartóztatták le a négy gyanúsítottat. Szóvivője, Szergej Prokapov később azzal magyarázata a késlekedést, hogy ennyi idő kellett ahhoz, hogy "megállapítsák az őrizetbe vettek bűnösségét".

Márciusban ugyancsak négy személyt tartóztattak le az orosz belügyi szervek, akiket hamarosan bíróság elé állítanak azzal a váddal, hogy segítették a beszlani iskola elleni támadás előkészületeit.

Vlagyikavkazban kedden kezdődött meg a beszlani túszdráma egyetlen életben hagyott terroristájának pere. A 24 éves Nurpacsi Kulajevet nyolc vádpontban tartja bűnösnek az ügyészség, többek között terrorizmussal, gyilkossággal és túszejtéssel vádolják.