Megkezdődött a szavazatok összesítése a libanoni parlamenti választások vasárnapi első szakasza után. Az első nem hivatalos részeredmények szerint az ellenzék vezet.

Három évtizede ez az első olyan voksolás a közel-keleti ország történetében, amikor földjén nem állomásoznak szíriai csapatok. Számos szavazókörben összeszámlált szavazatok megerősíteni látszanak a várakozásokat, miszerint az ellenzéki Jövő Tömbje lesz a választás győztese. Két órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt 27 százalékos volt a becsült választási részvétel - mondta el Nguyen Dong, a nemzetközi megfigyelők koordinátora.

Az első szakaszban a fővárosban Bejrútban bonyolítottákle a szavazást, a hivatalos eredmény hétfő reggelre várható. A túlnyomórészt szunnita lakosságú fővárosban a Szaad al-Haríri, a február 14-én merényletben meggyilkolt Rafík Haríri néhai kormányfő fia által vezetett ellenzéki Jövő Tömbjének nagy győzelme várható. Haríri választási szövetségéhez csatlakozott az ellenzék vezetője, Valid Dzsumblatt drúz politikus és a radikális iszlám Hezbollah szervezet is.

A többi libanoni régióban a következő három vasárnapon rendezik a választásokat. Várakozások szerint az új parlamentben azok a pártok fogják adni a többséget, amelyek a szíriai csapatok kivonását követelték (ez április végén megtörtént). A libanoni polgárháborút követő három eddigi parlamenti ciklusban a parlamentet a Szíria-barát politikai erők uralták. A választások tisztaságára az Európai Unió és az ENSZ több mint száz megfigyelője ügyel.

Libanon egészében összesen mintegy 3 millió választásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz, akiknek 59 százaléka muzulmán.