Házasodhatnak a spanyol melegek

2005.06.30. 12:02

Támogatta a spanyol parlament alsóháza a melegek házasodásáról és gyerekvállalásáról szóló javaslatot, ezzel érvénytelenítették a felsőház múlt heti elutasítását. A döntést egy hónapon belül törvénybe iktatják. Ezzel Spanyolország lesz a harmadik európai ország, ahol házasságot köthetnek a homoszexuális párok.

Megszavazta a spanyol parlament alsóháza a melegek házasságkötéséről és gyerekvállalásáról szóló javaslatot - jelentette a BBC. Ezzel a döntéssel érvénytelenítették a felsőház múlt heti elutasítását. Az új törvény egy hónapon belül megszületik, ezt követően köthetik össze hivatalosan is életüket a homoszexuális párok. Körülbelül ötezer pár már jelezte is, hogy amint lehet, szeretnének oltár elé állni.

A spanyol katolikus szervezetek a törvényalkotás során folyamatosan tiltakoztak a melegek jogait bővítő javaslat ellen. Volt olyan vallási vezető, aki szerint a javaslat majdnem ugyanannyira káros, mintha szándékosan terjesztenének egy vírust a spanyolok között. A szavazás előtt 600 ezer tiltakozó aláírást is eljuttattak a parlamenti képviselőkhöz. A közvélemény-kutatások szerint azonban a spanyolok többsége - annak ellenére, hogy nagy részük katolikusnak vallja magát - támogatja, hogy a melegek is összeházasodhassanak.

A várhatóan egy hónapon belül életbe lépő spanyol törvény szerint a meleg párokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat, így joguk lesz gyereket is örökbe fogadni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK