New Orleans 80 százaléka víz alá került

2005.08.30. 7:30

Legalább 56 ember vesztette életét az Egyesült Államokban évtizedek óta példátlan erejű Katrina hurrikán pusztítása nyomán. Egész lakókörzetek kerültek víz alá, Mississipi és Luisiana államokban, nincs áram, sok út járhatatlan. A hatóságok szerint legalább egy hétig nem szabadna hazatérniük a kitelepített embereknek. Közben hatalmas rés szakadt egy New Orleans-t védő gáton, emiatt a város 80 százaléka víz alá került, egyes helyeken már hat méter magasan áll a víz.

Legalább ötvenhat halálos áldozata van az Egyesült Államok déli részén tomboló Katrina hurrikánnak. Meg nem erősített hírek szerint azonban csak Mississippi államban a nyolcvanat is elérheti a halálos áldozatainak száma. Az áldozatok közül harmincan egy partközeli apartmanházban vesztették életüket, a szerencsejáték-turizmusról ismert Biloxi közelében Mississipiben. Három embert kidőlő fák sújtottak halálra ugyancsak Mississippiben, ketten pedig Alabama államban, közlekedési balesetben vesztették életüket. A hatóságok attól tartanak, hogy további halottak lehetnek elöntött házakban, amelyeket a mentőcsapatok még nem tudtak elérni.

A hurrikán nyomán egész lakókörzetek kerültek víz alá Mississippi és Louisiana államban. Gulfport és Biloxit helyenként három méter magasan öntötte el a víz, a heves szelek hajókat sodortak neki a parti épületeknek.

Vízben áll New Orleans

New Orleans polgármestere szerint a város 80 százaléka víz alatt van, egyes részeken 6 méter magasan áll a víz. A településről több száz, elöntött házaik tetején várakozó embert kellett kimenteni. A belvárost ugyancsak víz öntötte el, miután a Pontchartrain tó gátja kétháztömbnyi szélességben átszakadt. Egy kórházból légi úton kellett kimenteni 90 beteget, egy másikat pedig körbezárt a víz, közel ezer, nagyrészt súlyos beteget fenyegetve. Egyes részeken óránként 40 centiméterrel emelkedik a vízszint - jelentette a CNN.

Az ítéletidő miatt több mint 750 ezer otthon maradt villany nélkül, a hatóságok szerint hetekbe is beletelhet, mire mindenütt helyreállítják az áramszolgáltatást. A szövetségi kormány generátorokat, ivóvizet, jeget, elsősegély csomagokat juttat el a hurrikán által leginkább sújtott területekre. A Pentagon szakértőkkel segíti a mentési munkálatokat. A szövetségi katasztrófavédelem veterán munkatársai szerint még soha nem tapasztaltak ilyen mértékű pusztítást - írja a CNN.

A Mexikói-öböl felett még ötös erősségű hurrikánként kavargó Katrina helyi idő szerint hétfő estére már trópusi viharrá szelídülve haladt észak felé Mississippi állam felett, 100 kilométer per órás sebességű szelekkel. A vihar azonban itt is giondokat okoz, Georgiában például három tornádó is keletkezett miatta hétfő éjjel.

A Mexikói-öböl olajkútjaiban a hírek szerint csak minimális kár esett, bár a károk felmérése még nem fejeződött be. Két úszó olajtorony elszabadult.

Egy hétig nem ajánlatos hazatérni

A louisianai illetékesek arra szólították fel a hurrikán elől elmenekült embereket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, mert még túl veszélyes lenne a hazatérés. Kathleen Blanco kormányzó Baton Rouge-i sajtóértekezletén türelmet kért, és közölte hogy az utak vízben állnak, sok helyen nincs áram, sőt telefonkapcsolat sem, az utcákat törmelék és kitört ablakok cserepei borítják.

Szakértők szerint az a legbiztonságosabb, ha legalább egy hétig nem térnek vissza az emberek otthonaikba, mivel az utak járhatatlanok, sok helyen leszakadtak az elektromos vezetékek, nincs ivóvíz, a boltok és benzinkutak zárva vannak, elszaporodtak a szúnyogok, és az ítéletidő sok ezer mérges kígyót bolygatott fel. Az amerikai Vöröskereszt története legnagyobb segélyakciójára készül.

New Orleansban a rendőrség fokozta a járőrözést, miután egy 50-80 fős tömeg megrohant egy szupermarketet és megrakott bevásárló kosarakkal távozott, mielőtt a hatóságok a helyszínre érkeztek volna. Fosztogatásokról érkeztek hírek Gulfportból is.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK