Minden tizenegyedik franciának gondjai vannak a betűkkel

2005.10.07. 16:02

A francia statisztikai hivatal felmérése szerint a francia felnőttek 9 százaléka alig tud írni és olvasni. Az arány az idősebb korosztályban a leginkább lesújtó: a 60 év fölöttiek 22 százalékának vannak gondjai a betűkkel.

A 18-65 év közötti francia felnőttek 12 százaléka küzd írási és olvasási problémákkal, 9 százalékuk pedig - azaz 2,3 millió ember - funkcionális analfabéta - derült ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) a Le Figaro című napilapban pénteken közzétett felméréséből. A statisztikai hivatal kutatói tévéműsorokon keresztül tesztelték az értési készséget. E szerint sokan el tudták olvasni a képernyőn látható szavakat, de nem értették a mondat jelentését. A nők 11 százaléka, a férfiak 14 százaléka küzd ilyen gondokkal. Számolásban viszont a nők 16 százaléka bizonyult gyengének, a férfiaknak pedig 11 százaléka.

A legjobb eredményt a fiatalok produkálták: a 18 és 29 év közöttiek körében 7 százalékos az analfabétizmus, míg 60 év fölött az arány 22 százalék. Ez azzal magyarázható, hogy a francia idősek 40 százaléka csak általános iskolai tanulmányokat folytatott. Az írás-olvasás és a számolás két külön készség: ha valaki nem tud írni, attól még számolhat jól és fordítva. Ennek ellenére az írni-olvasni tudó franciák, tehát a többség alig negyede tud jól számolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK