Putyin ellen tüntettek Moszkvában

2005.10.30. 18:29

Közel hétszáz moszkvai tüntetett Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyuralmi rendszere ellen a politikai megtorlások áldozatainak vasárnapi emléknapján a polgárjogi harcossá vált Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok felhívására.

"Putyin Oroszországában újjáélednek múltunk legrettenetesebb vonásai. A hatóságok olyan kurzust indítottak el, amely minden demokratikus jog felszámolására irányul. A Putyin-rendszer diktatúrává akarja változtatni Oroszországot. Nincs más választásunk, mint hogy ennek ellenálljunk" - mondta Kaszparov, az Egyesült Polgári Front elnöke az Oroszország Putyin nélkül mottójú gyűlésen, amely szoros rendőri felügyelet alatt, de incidens nélkül zajlott le a Ljubjanka téri emlékkőnél, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, a szovjet KGB utóda) székháza előtt.

Transzparenseik tanúsága szerint a tüntetők a mai politikai foglyok közé sorolták Mihail Hodorkovszkij exolajmágnást, akit nyolc év szibériai börtönre ítéltek egy politikai töltetű perben, két olyan tudóst, akit államtitkok kiadásának vádjával sújtottak börtönnel, valamint a Nemzeti Bolsevik Párt negyven ifjú aktivistáját, akikre egy elnöki ügyfélszolgálati iroda békés elfoglalása miatt vár hosszú elzárás.

A mai politikai foglyok képmásai mellett a transzparenseken Putyin távozását, bírói felelősségre vonását, a csekisták (az első szovjet államvédelmi szerv) örökösei hatalmának megszüntetését sürgető feliratok voltak.

Az egyet nem értők menetének elkeresztelt akciótól Kaszparov és a többi szervező országos tiltakozó hullám beindulását reméli mindazok összefogása érdekében, akik elégedetlenek Putyin rendszerével, a liberális demokratáktól a nemzeti-radikális baloldalig.

Vasárnap délelőtt ezernél több, főleg idős ember vitt virágot a Lubjanka téri Szoloveckij-emlékkőhöz, megemlékezve politikai megtorlások, főleg a Joszif Sztálin szovjet diktátor alatti tisztogatások több millió áldozatáról. Ezen a gyűlésen Grigorij Javlinszkij, liberális Jabloko párt elnöke kijelentette, hogy Oroszországban folytatódik a megtorlás, és az emberek nincsenek védve a jogérvényesítő szervek önkényétől.

Oroszországban az 1991-es szovjet összeomlás óta tartják meg évről évre október 30-án a politikai megtorlások áldozatainak emléknapját. Emlékműként a Szoloveckij-szigetek egykori munkatáborából hozott hatalmas kőtömböt állították fel másfél évtizede a Ljubjanka téren.

KAPCSOLÓDÓ CIKK