Balesetben is meghalhatott Baszajev

Vágólapra másolva!
Egyre több a kérdőjel Samil Baszajev halála körül. Az orosz újságok többsége a "sátán halálának" ünneplésével foglalkozik, de néhány lap a csecsen gerillavezér halálával kapcsolatos kétségekre is felhívja a figyelmet. Egyes lapok arra a következtetésre jutottak, hogy Baszajev halálát nem egy különleges akció, hanem véletlen baleset okozta.
Vágólapra másolva!

Samil Baszajev csecsen gerillavezér hétfőn vesztette éltét, amikor Ingusföld déli részén a levegőbe repült egy robbanóanyagokat és fegyvereket szállító Kamaz. Nyikolaj Patrusev bejelentése szerint a robbantást az általa vezetett orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a különleges erők közös akciójaként hajtották végre.

Az eddigi feltételezések szerint valószínűleg egy detonátort rejtettek el a járműben, amit aztán távirányítással robbantottak fel. Az Izvesztyija című lap azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy az orosz különleges ügynökök Irakban rejtettek minidetonátort a teherautó rakományába amerikai kollégáik áldásával, s a fegyverszállítmány Törökországon és Grúzián keresztül jutott el Ingusföldre.

Lezáruló korszak

Vlagyimir Putyin orosz elnök a műveletben részt vevők kitüntetéséről rendelkezett. Az azonban mai napig nem világos, hogy pontosan milyen egység hajtotta végre a különleges akciót: "Ki kapja vajon az elnök által beígért kitüntetéseket?" - kérdezi a Novaja Gazeta.

Az orosz lapok nagy része üdvözölte a beszlani merényletet kitervelő Baszajev halálának hírét, és néhány újság a csecsen konfliktus végső lezárását is lehetségesnek tartotta: "Baszajev halálával a csecsen háború állítólagos folytatásával kapcsolatos minden nézet alaptalanná válik. Annak hajtóereje, kemény vezetője, akit az egyszerű harcosok követtek, éppen Baszajev volt" - írta az Izvesztyija. "A csecsen terrorista likvidálása, aki hosszú éveken át megmagyarázhatatlan módon kicsúszott mind a különleges erők, mind esküdt ellenségei kezéből", a legújabb kori orosz történelem egész korszakát zárja le.

Akció helyett baleset?

A lapok reakciója azonban korántsem egységes. A Kommerszant vitatja a hivatalos verziót, mely szerint Baszajevet egy jól előkészített akció keretében ölték meg. A lap szerint az első számú terrorista "elővigyázatlanság áldozata lett", mivel az ingusföldi különleges erők munkatársai, akik a robbanás helyszínére érkeztek, nem találtak olyan nyomokat, amelyek egy különleges akcióra utaltak volna, és úgy vélik: Baszajev és emberei véletlenül önmagukat robbantották fel, amit akár egy nagyobb zökkenő is okozhatott az úton.

A Novaja Gazeta csütörtöki számában összegezte a Baszajev halála körüli furcsaságokat. A lap hiányolja a vezér haláláról szóló hivatalos jelentést, melynek hiányában továbbra is csak találgatni lehet: egyesek szerint valójában egy rakétával lőtték ki a teherautót, miután sikerült Baszajev mobiltelefonját bemérni, mások szerint már korábban elfogták, megkínozták és megölték, és holttestét a teherautóba rakva égették el. Felmerült annak a lehetősége is, hogy valójában gerillák közötti viszály, esetleg vérbosszú következtében halt meg a fél lábát már egy korábbi bombatámadásban elvesztett csecsen vezető.

A Novaja Gazeta azt is kifogásolta, hogy Baszajev holttestét nem mutatták be a tévében. Ha a robbanástól darabokra szaggatott holttestet csakugyan Baszajev jellegzetes szakálláról ismerték fel, ahogy biztonsági tisztségviselők állították, akkor a fejdarabot bemutathatták volna a tévében - folytatta az orosz lap, kétségeket táplálva a tervezett DNS-elemzéssel szemben is, ha azt az FSZB végzi.

(MTI)/[origo]