Kórházba vitték a koplaló Szaddámot

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkja miatt kellett kórházba szállítani Szaddám Huszeint. A volt iraki diktátor így nem lehet jelen pere hétfői tárgyalásán. Szaddámot mesterségesen táplálják.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkja miatt kórházba került Szaddám Huszein volt iraki elnök, ezért nem lesz jelen a pere hétfői folytatásán. Huszeint a kórházban orvosi felügyelet alé helyezték, és mesterségesen, szájon át táplálják. Az egykori iraki 16 napja kezdett koplalni, hogy nagyobb biztonságot követeljen ügyvédeinek, akik közül egyet ismeretlenek agyonlőttek.

Nem vesznek részt a per következő szakaszában a megbuktatott elnök ügyvédjei sem, akik arra panaszkodnak, hogy az eljárás nem a szabályok szerint zajlik. A bíróság elutasította a védőügyvédek összes beadványát, melyeket a méltányos tárgyalás minimális feltételeinek biztosítása érdekében nyújtottak be. A védelem ezért elhatározta, hogy teljesen felfüggeszti részvételét az eljárásban.

Az amerikaiak 2004 június végén fogták el az egy föld alatti lyukban rejtőzködő, elűzött diktátort. Szaddám először abban az évben, július 1-én állt bíróság elé, ám pere - amelyen az 1982-ben Dudzsailban elkövetett mészárlásért kell felelnie - csak 2005 októberében indult. Ebben az eljárásban összesen 143 helyi síita meggyilkolásával vádolják őt és hét vádlott-társát, de további perek is várhatók az uralma alatt elkövetett mészárlásokért és jogsértésekért.