Irán fenyegetései ellenére a BT elé kerül az atomügy

2006.02.03. 9:36

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ülésén résztvevő diplomaták szerint a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja Irán ügyét pénteken befejeződő gyűlésén. A döntés még tovább növelheti az iráni atom rörül kialakult bizonytalanságot, Teherán ugyanis korábban bejelentette: ha a BT elé küldik, akkor beindítja a katonai célú urándúsítást.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ülésén résztvevő diplomaták szerint Irán ügyét az ENSZ Biztonsága Tanácsa elé terjesztik - írja a BBC. Állítólag a lépést korábban ellenző Oroszország azzal egyezett bele a szigorú inztézkedésbe, hogy az esetleges Irán elleni szankciókkal meg kell várni a NAÜ friss, márciusi országjelentését. Irán ügyéről péntek délután szavaz a NAÜ.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ vezetője szerint Irán ügye komoly vitát váltott ki a 35 tagú szervezet ülésén. EU-s diplomaták azonban azt nyiltkozták a Reuters-nek, hogy jó esélyeik vannak azoknak az országoknak, akik az iráni kérdést szeretnék a BT elé utalni.

Ha valóban a BT elé terjesztik az iráni ügyet, az bizonytalan helyzetet teremt. Korábban Teherán azt állította, hogy kizárólag békés célokra kívánja használni az atomenergiát és eddig nem is szegte meg az atomenergia békés felhasználását célzó atomsorompó egyezményt sem. Ugyanakkor az Egyesült Államoknak, európai támogatóinak (Nagy-Brittania, Franciaország, Németország), sőt, még a NAÜ-nek is kétségei vannak Irán békés szándéjei felől. Teherán azonban bejelentette, ha a BT elé kerül ügye, akkor teljes atomprogramját - azaz annak katonai részét is - felújítja.

El-Baradei azt is megjegyezte azonban, hogy Irán ügye egyelőre nem ért kritikus pontra és Teherán előtt állnak még lehetőségek a kérdés rendezésére. Ezek egyike lehet az Oroszország által javasolt megoldás, miszerint Irán orosz uránt használhatna kísérleteihez. Moszkva szerint ezzel csökkenteni lehetne a katonai célú felhasználás veszélyét. Ezt a megoldást azonban kérdésessé teszi, hogy az Egyesült Államok korábban kijelentette: az orosz felvetéstől korábban húzódozó Irán csak azért hajlik most mégis a javaslat elfogadására, hogy húzza az időt.

Irán és az USA a legzűrösebbek

A BBC által készíttetett felmérés szerint jelenleg Irán okozza a legtöbb bizonytalanságot a világon, a második helyen az Egyesült Államok áll. A 33 országban, közel 40 ezer ember megkérdezésével készített kutatás szerint a harmadik helyen Oroszország áll, majd Kína, India, Nagy-Britannia és Franciaország következik. A legbékésebb (azaz ebben a kategóriában legtöbb pontra értékelt) az EU, viszont a legtöbben Japánt tartják békés országnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK