Az SBS ausztráliai közszolgálati televízió olyan, korábban nyilvánosan soha be nem mutatott fotókat és videofelvételeket közölt szerdán, amelyek - állítása szerint - a Bagdad melletti Abu Graib börtönben készültek amerikai katonák, fegyőrök által megkínzott, illetve megölt arab foglyokról.

A kísérőszöveg szerint a képek arra engednek következtetni, hogy a 2003-ban történt Abu Graib-i kínzások és visszaélések valójában még súlyosabbak voltak, mint amennyit eddig meg lehetett tudni róluk: további kegyetlenkedésekről, emberölésről, kínzásról, szexuális megalázásról tanúskodnak, feltárják az Abu Graib-i kínzások "teljes iszonyatát".

Az SBS tv Dateline című műsorában bemutatott képek egyikén átvágott torkú ember látható, egy másikon egy másik személy súlyos fejsérülésekkel. Egy harmadik felvétel egy tetőtől talpig összekent - a tv-adás szerint emberi ürülékkel beszennyezett - emberi alakot mutat, egy negyediken egy meztelen emberi test lóg le fejjel lefelé, a lábánál fogva hozzákötözve egy emeletes ágy felső szintjéhez. Egy ötödiken gúzsba kötött, csuklyás ember látható, amint egy ráuszított kutyával rémisztgetik. A megkötözött emberalakon az Abu Graibban alkalmazott narancsszínű rabruha látható. Egy hatodik képen egy fogoly égésnyomokat mutat az alkarján, egy hetediken egy másik fogoly vérrel borított teste látható egy hordágyon. Egyes felvételek olyan, szexuálisan megalázó helyzetekben mutatják a foglyokat, hogy ezeket súlyosan szeméremsértő jellegük miatt nem kívánták bemutatni az adásban - közölték a szerkesztők.

Forrás: MTI
Képkockák az SBS-videóból

A bemutatott képeken nincsenek olyan részletek, amelyek egyértelműen bizonyítanák, hogy a felvételek az Abu Graib börtönben készültek, vagy hogy amerikai katonák, fegyőrök kínozták, illetve ölték meg a képeken látható meggyötört vagy meggyilkolt embereket. Az SBS azonban állítja: ezek a fényképek ugyanabba a fotódokumentációba tartoznak, mint a 2004-ben nyilvánosság elé került hírhedt Abu Graib-i felvételek.

A tv-adó szerint az általa most bemutatott képek korábban még sohasem jutottak nyilvánosságra, csak az amerikai kongresszus tagjai láthatták őket egy zártkörű vetítésen. A műsor szerkesztői tudni vélik, hogy a kongresszus tagjai meg voltak döbbenve a látottaktól. A tv-állomás nem közölte, miként jutott e képek birtokába, de a műsor készítői hangsúlyozták, hogy megbízhatónak tartják azt a forrást, amelyből a fotók hozzájuk kerültek.

A műsor szerint az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) polgárjogi szervezet megszerezte a nyilvánosságra nem hozott képeket, mire az amerikai kormány jogi eljárást indított, hogy megakadályozza ezek egyesült államokbeli bemutatását. Jelenleg is folyik Amerikában ez a jogi csatározás. Ausztrália - az Egyesült Államok egyik leghűségesebb szövetségese - részt vett 2003-ban az Irak elleni háborúban. Jelenleg is az arab országban állomásozik mintegy 900 ausztrál katona.

Forrás: MTI
Képkockák az SBS-videóból

Szerda délután az arab televíziók, köztük az al-Dzsazíra és az al-Arabíja hírtelevízió is sugározta a felvételeket, amelyek vezető hírként szerepeltek műsorukban.

Az iraki külügyminiszter egyik tanácsadója elítélte a visszaéléseket, de kétségbe vonta, hogy a felvételek publikálása hasznos lenne, miután az amerikai katonákat már megbüntették. Ez csak felkavarja az indulatokat, és nem segít senkinek - vélekedett. Muvafak ar-Rubáje bagdadi nemzetbiztonsági tanácsadó nem látta a képeket, de szerinte ezek visszavetik azt az amerikai törekvést, hogy jobb kapcsolatokat építsenek ki az irakiakkal.

A Pentagon nem volt hajlandó megerősíteni a felvételek hitelességét, és nem kommentálta a történteket.