A kivégzések újonnan bevezetett szabályai miatt halasztottak el egy kivégzést Kaliforniában. Egy bíró, hogy csökkentse az elítéltek kínjait elrendelte, hogy aneszteziológusok is legyenek jelen a kivégzéseknél. A kijelölt orvosok azonban ezt etikátlannak tartják és kivonultak Michael Morales kivégzéséről. A férfi még legalább egy napig élhet.

Elhalasztottak egy kivégzést kedden Kaliforniában, miután a kirendelt orvosok etikai okokból megtagadták a részvételt. A nemi erőszak és gyilkosság miatt elítélt Michael Morales ügyvédei korábban panaszt tettek, hogy a kivégzések nem száz százalékosan a fájdalommentesek. Egy bíró ezért új szabályt vezettetett be, amelynek részeként a két kirendelt aneszteziológusnak be kellett volna avatkoznia, ha a kábító injekció nem hatott volna az elítélten.

A két orvos azonban etikailag elfogadhatatlannak nevezte a beavatkozást. A kivégzést szerda estére halasztották, és várhatóan nem a megszokott három idegbénító méregből kevert koktélt adják be az elitéltnek, hanem halálos adag barbiturátot (erős nyugtató) kap majd. Ezt ugyanakkor korában azért utasították el, mert az ilyen injekció hatása nagyon lassú - a méregkoktél tízperces hatóidejéhez képest 45 perc is lehet.

Ha helyi idő szerint szerda éjfélig nem végzik ki Moralest, 60 napja lesz a bíróságnak, hogy új időpontot tűzzön ki. A férfi kegyelmi kérvényét hétfőn már elutasította Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó - írja a BBC News.