Irán saját tengeralattjáró-elhárító torpedót próbált ki

2006.04.03. 18:53

Irán sikeres kísérletet hajtott végre egy újonnan kifejlesztett tengeralattjáró-elhárító torpedóval; teheráni közlések alapján ez már a harmadik olyan új fegyver, amelynek tesztjét az éppen folyó haditengerészeti gyakorlaton elvégezték.

A hajóról indítható torpedó bármekkora mélységben bevethető tengeralattjárók ellen, és akkora az ereje, hogy "ketté tud törni egy nagy hadihajót is" - jelentette be az állami televízióban egy katonai szóvivő, hozzátéve, hogy "ez a legveszélyesebb haditengerészeti fegyver". Hatótávolságáról, maximális sebességéről nem közölt adatokat. Mint mondta, iráni szakemberek fejlesztették ki, és tömeges gyártása most folyik.

Irán vasárnap jelentette be, hogy víz alatti rakétának nevezett harci eszközt fejlesztett ki, amely képes nagy hadihajók és tengeralattjárók megsemmisítésére. A fegyvert ki is próbálták a pénteken kezdődött egyhetes gyakorlaton, amelynek színhelye a Perzsa-öböl és az Arab-tenger.

Egy tábornok szerint ez az eszköz másodpercenként százméteres sebességgel (360 km/h) halad a víz alatt, s ezzel - mint mondta - a világ leggyorsabb ilyen rakétája. Nagy tengeralattjárók ellen kifejlesztett, igen nagy erejű robbanótöltetet visz. Még ha érzékelik is, nincs hadihajó, amely el tudna menekülni előle a nagy sebessége miatt.

Az amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy ugyanilyen gyors az Oroszországban 1995-ben kifejlesztett VA-111 Skval (Roham). Azt nem tudni, hogy az iráni rakéta önálló fejlesztés eredménye-e, vagy a Skvalból indult ki.

Teherán pénteken azt is bejelentette, hogy a hadgyakorlaton sikeres kísérletet hajtott végre egy radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is bevethető, hazai gyártású rakétával.

Az iráni hadiipar fejlesztése az 1980-88-as iraki háború alatt kezdődött azzal a céllal, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargót.