A szlovákiai választásokon legjobban szereplő Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) kezd kormányalakítási tárgyalásokat. Ezt maga Robert Fico, a győztes párt elnöke jelentette be kedden, röviddel a kormányalakítási tárgyalásokra feljogosító államfői megbízás után. Fico jelezte: a továbbiak során a többi parlamenti pozíciót szerzett párttal is "találkozni akar".

Mint Ivan Gasparovic szlovák államfő hétfőn jelezte, kedden Robert Ficót, a hét végi választásokon legjobban teljesítő Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű baloldali párt vezetőjét bízta meg azzal, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat a számításba vehető pártokkal. Fico első körben a Szlovák Nemzeti Párttal és a Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal ül le tárgyalni, de hamarosan a többi párttal is egyeztet.

A találgatások eközben tovább folynak arról, hogy milyen összetételű kormány alakulhat Szlovákiában a parlamentbe került hat pártból. A Magyar Koalíció Pártja nyitott az együttműködésre - mondta az [origo]-nak Bárdos Gyula, a párt frakcióvezetője, de hivatalosan egyelőre nem keresték meg őket. Mint mondta, készek a kompromisszumra, ami elengedhetetlen a stabil kormányhoz.

Robert Fico előtt több lehetőség adódik, de a két leggyakrabban emlegetett közöl az egyik, hogy a magyarellenes jelszavakkal kampányoló Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és Vladimir Meciar pártjával, a Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) lép koalícióra. Ján Slota, az SNS elnöke hétfőn "szent meggyőződésének" adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Fico velük és Meciarékkal lép koalícióra. A radikális pártok katasztrófa-koalíciója ugyanakkor várhatóan jelentősen rontana az ország nemzetközi megítélésén.

A másik lehetőség, hogy az eddigi kormánykoalíció pártjai, pontosabban a kisebb koalíciós partnerek közül szemezget Fico. Mikulas Dzurinda pártjával, a választásokon 31 mandátumot szerzett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párttal (SDKÚ-DS) a jelentősen eltérő programok miatt nem valószínű az együttműködés. A Smer populista ígéretekkel és a mostani kormány keményebb gazdasági intézkedéseivel szemben több szociális jellegű enyhítéssel kampányolt, míg Dzurindáék a szigorú gazdálkodás továbbvitelét ígérték. A legvalószínűbb, hogy az MKP-val és a koalícióból januárban kilépett - és ezzel az előrehozott választásokat okozó - Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) köt szövetséget a győztes. A hibridkoalíció együtt több mint nyolcvan mandátummal rendelkezhet, amely megfelelő többséget jelenthet a 150 tagú szlovák országgyűlésben.

Jól jellemzi ugyanakkor a bizonytalan viszonyokat, hogy az MKP a parlamentbe került pártok közül egyedül az SNS-sel zárta ki az együttműködést, így elméletileg az is előfordulhat, hogy Meciarékkal kerülnek egy koalícióba.

Fenyegető leminősítés

Közben hétfőn alig burkoltan Szlovákia leminősítését helyezte kilátásba a Standard & Poor's hitelminősítő arra az esetre, ha a választások után alakuló új kormány visszalép az eddigi reformoktól, vagy halasztja az euróövezeti csatlakozást. A londoni elemzés szerint a választások eredményének "nincs azonnali hatása" Szlovákia hosszú távú szuverén kötelezettségeinek elsőrendű "A", illetve a rövid futamú adósság "A-1" szintű, stabil kilátású besorolásaira. Ha azonban olyan kormány alakul, amelyik eltér a stabilitásra összpontosító jelenlegi gazdaságpolitikától, az már kockára tehetné az ország hitelképességét - áll az S&P állásfoglalásában. A hétfői cseh lapok a szlovákiai reformok lelassulását prognosztizálták a Smer-SD hétvégi győzelme után.