Megkezdődött a Nyolcak (G8: a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) csúcstalálkozója szombat este Szentpétervár mellett, mégpedig a Közel-Keleten elfajuló erőszak okozta nyugtalanság légkörében orosz tisztségviselők szerint.

Forrás: EPA
Romano Prodi, Jaques Chirac és Vlagyimir Putyin nejükkel

Szombat este megkezdődött a G8-ak szentpétervári csúcstalálkozója. Az állam- és kormányfők az orosz elnökség első eseményeként kötetlen vacsorán vettek részt az egykori cári nyaralóhely, Petrodvorec frissen helyreállított kastélyában.

Izrael kiéleződött konfliktusa a libanoni síita Hezbollah milíciával és a palesztin radikális Hamász mozgalommal rányomta a bélyegét a csúcs nyitónapjára, bár a csúcs főtémájának Oroszország az energiabiztonságot szánja.

Stephen Hadley amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jelezte: George Bush elnök arra törekszik, hogy a csúcs zárónyilatkozata világosan mutasson rá a Hezbollah, valamint Szíria és Irán felelősségére az Izraellel való jelenlegi konfliktusban.

A csúcs hivatalos munkáját vasárnap bonyolítják le, hétfőn pedig a feltörekvő országok képviselőinek bevonásával gazdasági problémákat vitatnak meg.