Bejelentette távozását Tony Blair brit miniszterelnök

2006.09.07. 17:59

Bejelentette távozását a miniszterelnöki posztról Tony Blair brit kormányfő. Blair csütörtökön nyilvánosan is megerősítette, hogy 12 hónapon belül lemond. Mivel a következő választást legkorábban 2009-ben tarthatják Nagy-Britanniában, így nem tölti ki teljes ciklusát a baloldal egykori fenegyereke.

Megerősítette Tony Blair brit miniszterelnök, hogy nem tölti ki harmadik miniszterelnöki ciklusát, hanem 12 hónapon belül lemond a kormányfői posztról - írja a BBC. A következő választás legkorábban 2009-ben esedékes Nagy-Britanniában, azonban a tavaszi, a Munkáspárt történelmi vereségével végződött helyhatósági választások után elégedetlenségi mozgalom indult Blair ellen pártján belül, és egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, hogy jelentse be távozását.

A BBC szerint Blair úgy fogalmazott, hogy a két hét múlva kezdődő munkáspárti kongresszus lesz utolsó ilyen rendezvénye. Kérdés, hogy ez távozását sürgető párttársai és a belső ellenállás mögött sejtett, Blair legesélyesebb utódának tartott Gordon Brown pénzügyminisztert kielégíti-e. Brown és hívei hónapok óta próbálják elérni, hogy Blair pontosan jelölje meg távozásának dátumát és a hatalomátadás menetrendjét.

A brit kormányfő távozását sürgetők attól tartanak, hogy minél tovább marad hivatalban a megcsappant népszerűségű miniszterelnök, annál inkább veszélybe sodorja a Munkáspárt következő választási sikerét. Blair hívei ugyanakkor a folyamatban lévő reformokat féltik a változástól.

A Blair távozása körüli vita az elmúlt napokban mérgesedett el a leginkább. Szerdán délután a kormányfő és kancellárja több mint három órán át vitázott a Blair ellen indított újabb elégedetlenségi mozgalom miatt. A Guardian szerint vad üvöltözést lehetett hallani a miniszterelnöki rezidenciáról.

Blair és Brown viszonya több mint egy évtizede meglehetősen kényes. Blair azután került a Munkáspárt első vonalába, hogy a Labour elbukta az 1992-es választásokat. Két évvel később paktumot kötött a párt vezetésére legesélyesebbnek tartott Brownnal arról, hogy ő kapja a pártvezetést, Brown viszont szerepet kap a kormányban, felügyelheti a belügyek jelentős részét és támogatói is befolyásos pozíciókba kerülnek - írja a Guardian.

A brit lap szerint a háttérbe vonuló Brown és a sokáig a baloldal sikeremberének tartott Blair között azóta bizalmatlan, gyanakvással teli a viszony. A kormányfő népszerűsége azonban kikezdhetetlennek tűnt, így nem érték komolyabb támadások sem pártján belül.

A főleg külpolitikai ügyekben aktivizálódó Blair megítélése azonban rohamosan romlani kezdett az egyre nagyobb kudarccal fenyegető iraki beavatkozás miatt, a tavasszal elbukott helyhetósági választások pedig beindították ellene a szervezkedést. A Munkáspárt népszerűségét azóta sem sikerült helyreállítani, a felmérések szerint a konzervatívok népszerűbbek a brit lakosság körében, ráadásul a Munkáspárt népszerűsége 25 éve nem látott mélypontra zuhant.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK