Erőszakos kampány után választanak a Fülöp-szigeteken

Vágólapra másolva!
Több mint száz ember vesztette életét a Fülöp-szigeteken az elmúlt három hónaban a választási kampányt kísérő erőszakos cselekményekben. A szigetországban hétfőn tartanak törvényhozási és helyhatósági választásokat.
Vágólapra másolva!

Törvényhozási és helyhatósági választások kezdődtek hétfő reggel a Fülöp-szigeteken, ahol 45 millió választópolgárt várnak az urnák elé. A szavazók a 24 szenátor felét, a képviselőház 275 tagját, 81 tartományi kormányzót és 118 város polgármesterét választják meg.

A voksolást durva választási kampány előzte meg, gyakoriak voltak az erőszakos cselekmények is. Az elmúlt három hónapban 113-an vesztették életüket a választási hadjárat során, és magát a szavazást is rendszeresen zavargások kísérik a szigetországban. A hatóságok fokozott készültséget léptettek életbe főként vidéken, ahol a helyi politikai dinasztiák valóságos magánhadseregeket tartanak fenn, hogy rettegésben tartsák ellenfeleiket.

A választás próbakő lesz a rohamosan csökkenő népszerűségű Gloria Arroyo elnök számára, aki hivatali ideje alatt (2004 óta) hatalmának két megdöntésére irányuló akciót - a hadsereg egy részének a zendülését és egy államcsíny-kísérletet - is túlélt.